Autoslalom Ušće 2022 – Prvi dan

Autoslalom

  U subotu 05. oktobra u Beogradu na stazi Ušče održana je predposlednja trka Nacionalnog šampionata Srbije i Otvorenog prvenstva Srbije u autoslalomu. Takmičenje je organizovao Sportski auto i karting savez Srbije uz podršku grada Beograda. Na startu trke našlo se 52 takmičara iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a najbrži nakon tri održane vožnje je Miloš Stevanović u Hondi Sivik 1,6, čije vreme na kraju iznosi 02:25,002. Drugo mesto zauzeo je Miloš Sovilj u Suzukiju Svift 1,3 GTi, a koji je za Stevanovićem kasnio svega jedan hiljaditi deo sekunde. Treće mesto na podijumu zauzeo je Petar Studen u Fijatu Seićento, a vozio je 02:27,216.

  Hladno i kišovito vreme dočekalo je sve učesnike na stazi i pored staze, čija dužina iznosi 1522 metra, a klizava i hladna podloga učinila je trku zahtevnom, ujedno i zanimljivom. Kompletno takmičenje je proteklo u programom predviđenom terminu, pa je tako nakon tehničkog pregleda i verifikacije kod restorana Asteriks, usledio prvi trening, a ubrzo nakon završetka prvog i drugi. Pred sam početak prve vožnje počela je slaba kiša, a takvi uslovi zadržali su se sve do samoga kraja trke i odvožene tri vožnje, od kojih su se dve sabirale za plasman.

  U klasi jedan, kao i tokom cele sezone, nastavlja se duel tri žuta Seićenta, a najbrzi u kišnim uslovima je Goran Ratković. Nenad Dragićević je dao sve od sebe, ali je kasnio više od oko četiri sekunde za pobednikom, dok je Desimir Borisavljević završio na poslednjem mestu pobedničkog postolja.

  U jačoj klasi dve gde se voze serijski automobili do 1600 ccm najbrži je Dejan Kovačević u Sitroenu C2. Igor Ćuk je trku završio na drugom mestu u još jednom C2, dok je Šaša Glišić treći i time je potvrdio dominaciju francuskog proizvođača automobila u ovoj klasi.

  Najjača klasa serijskih automobila, klasa tri do 2000 ccm pripala je Zlatanu Jovanoviću u Ford Fijesti ST, Milan Sadovski je završio daleko iza na drugom mestu u Alfi Romeo Mito, a poslednje mesto na pobedničkom postolju izborio je junior David Veličković u Alfi Romeo 145.

  Klasa četiri sprint je u znaku Petra Studena cele sezone, tako je bilo u i ovoga puta, a drifter je dokazano brz u svim vremenskim uslovima u svom Seićentu. Nemanja Đurić je drugi u još jednom Seićentu, a treći je Nikola Vetić koji deli auto sa Studenom, što je dozvoljeno pravilnikom autoslaloma.

   Ubedljivo najjča konkurencija od čak devet takmičara bila je u klasi pet, a najbrži  kao i u generalnom poredku je Stevanović. Milen Simić, gost iz Bijeljine je drugi u Opel Korsi i pored dosta problema sa automobilom tokom celog takmičarskog dana, a treći je još jedan uslovno rečeno gost iz BiH Nenad Stokić u Renou Klio, obzirom da on i Simić nastupaju za ASK “Driver” iz Srpskog Miletića.

  Bojan Sijerković je upisao trijumf u Klasi 6 u svojoj Ford Fijesti ST. Aleksandar Mijailović je drugi u Fijatu Punto HGT sa svega dve hiljadite zaostatka, dok je treći Nikola Isakov u Opel Astri, pozajmljenom automobilu.

  Aleksandar Tadić je za ovu priliku svoj Mini kuper S zamenio sa Fijatom 500 abart i uspeo da trijumfuje u Klasi sedam. Auto mu je pozajmio Srđan Petrov. Goran Medić je drugi u Folksvagenu Golf R šeste generacije, a vozio je izuzetno atraktivno na oduševljenje publike. Treće mesto pripada ovoga puta Stefanu Velimirovu u Škodi Fabiji.

  Klasa osam u kojoj nastupaju trkački automobili do 1600 ccm obeležio je duel dvojice momaka u Zastava Jugu 55 N, a bolji je iskusni Milutin Đurić, koji je završio na drugom mestu. Nikola Nedić je držao korak, ali je na kraju kasnio nešto više od sekunde i time zasluženo izborio pehar za treće mesto. Pobednik je pomenuti Sovilj, sa velikom razlikom, što ne čudi obzirom na performanse njegovog Suzukija.

  Dejan Karaklić i super atrakitivni Jugo 1,8 E2 pobednici su u Klasi devet, a drugi je Stevan Dimitrijević u Opel Korsi.

  Na stazi smo imali i dve dame, brža je Maja Babić u Renou Klio, dok je druga Mina Stanivuk.

  Juniori su se posebno bodovali, a najbrža je opet Maja Babić. Drugi je Branko Milovanović, a treći Aleksandar Blagojević.

  Druga trka na programu je sutra u nedelju 06. oktobra i to je poslednje takmičenje ove sezone u autoslalomu. Početak prvog treninga zakazan je za 09.30 časova.