Dvostruka trka u Zaječaru otvorila sezonu autoslaloma u Srbiji

Autoslalom

ASU AS Zaječar je bio domaćin dvostrukog trkačkog vikenda kojim je otvorena sezona Šampionata Srbije u autoslalomu. Staza „Aptiv“ je ugostila ukupno 54 takmičara koja su započela trkački vikend u subotu. Iako su obe trke vožene isti vikend, u dva dana vozači su se susreli s potpuno drugačijim uslovima. I dok je subotnji program odrađen na suhoj stazi po sunčanom vremenu, u nedelju je padala kiša, a samim tim je i bila značajno niža temperatura, kako zraka, tako i staze.

Klasa 1

Prvoga dana, Desimir Borisavljević je bio najbrži takmičar klase 1. Vozač ASK Drajver je u svom Fijatu Seićentu bio brži od Gorana Ratkovića u još jednom Seićentu koji je „zauzeo“ sve podijumske pozicije u subotu. Treće mesto je pripalo Nenadu Dragićeviću, takođe članu ASK Drajver. U nedelju su se „karte promešale“ pa je prvi bio Dragićević, drugi Borisavljević, a treći Ratković.

U sklopu klase 1 nastupila je i Irena Vukić za klub domaćin ASU As i osvojila drugo mesto u Prvenstvu dama SAKSS-a na obe trke.

Klasa 2

Nikola Isakov je bio veoma siguran prvoga dana na prvoj poziciji klase 2. Isakov i ove godine brani boje AMSU Fanatik, a iza sebe je ostavio Željka Starčevića iz ASU Zlatibor na drugoj poziciji sa 4,4 sekunde zaostatka za prvoplasiranim Isakovom. Treće mesto u subotu je pripalo Saši Glišiću u Sitroen C2 VTS iz ASK SG Rejsing tima. Isakov je u nedelju potvrdio svoju „dominaciju“ u klasi 2 pa je tako i po kiši bio najbrži. Drugoplasirani na drugoj trci je bio Dejan Kovačević iz ASK Drajver, a treći je bio Starčević koji je dan ranije odneo „srebro“.

Klasa 3

Veoma tesna borba za pobedu je vođena u klasi 3. Svega osam desetinki je razdvojilo pobednika Zlatana Jovanovića u Ford Fijesti i Aleksandra Ilića u Mini Kuperu. Srđan Vukić je u svom Fiatu 500 Abarth stigao do treće pozicije prvoga dana. Sutradan, Ilić i Jovanović su zamenili pozicije. Pobedu u kišnim uslovima je odneo Ilić, a Jovanović je bio drugi. Predrag Belić je došao do trećeg mesta u svom Ford Eskortu RS.

Klasa 4

Ako smo za klasu 3 rekli da je bila tesna borba prvoga dana, šta tek reći za klasu 4? Klasa 4 pa samim tim i četiri desetinke prednosti za pobednika. Marko Stanković je na najbolji način otvorio sezonu pobedom nad Davidom Mijićem. Treće mesto je osvojio Nemanja Đurić. Drugoga dana, Stanković je samo potvrdio rezultat ostvaren na prvoj trci. Đurić se na mokroj stazi snašao bolje od Mijića i zauzeo drugo mesto, dok je timski kolega završio na trećem mestu, poziciju niže u odnosu na subotu.

Klasa 5

Miloš Stevanović nas je navikao na odlična izdanja u klasi 5. On i njegova Honda savršeno sarađuju i njegova pobeda nije nikakvo iznenađenje. Drugo mesto je osvojio Mladen Obućina sa nešto manje od devet desetinki zaostatka za Stevanovićem, dok je treći bio Aca Stanković u vremešnom Suzuki Sviftu GTI. Kiša je u nedelju napravila pravi „haos“ pa je Stanković zablistao u kišnim uslovima i slavio sa 2,8 sekundi prednosti na drugoj trci ispred Stevanovića koji se morao zadovoljiti drugim mestom. Željko Marković, vozač kluba domaćina, osvojio je treće mesto.

Marija Banzić je nastupila u sklopu klase 5 za volanom Sitroena C2. Takmičarka ASU Žilijus je slavila na obe trke Prvenstva dama SAKSS-a koje se ove godine posebno boduje.

Klasa 6

Bojan Sijerković i Darko Terzić su vodili ozbiljnu borbu prvoga dana. Pobedu je odneo Sijerković, ali za samo tri desetinke! Ključnu razliku, Sijerković je napravio u drugoj vožnji kada je odvezao svoje najbrže vreme, dok je Terzić odvezao dve ujednačene vožnje. Treći je bio Dejan Pejić koji nije imao svoj vikend ovoga puta. Sijerković je pobedu ponovio i u nedelju, a Pejić se popeo za jednu stepenicu više, dok je Terzić bio treći po kiši.

Klasa 7

Veljko Alempijević je u Zaječaru testirao svoj novi automobil koji mu je zadao određene probleme. Ipak, višestruki šampion se ne može omesti tako lako pa je prvoga dana slavio ispred Ivana Anđelkovića u Fijat Puntu i Stefana Velimirova u Škodi Fabiji. Na drugoj trci je bio na putu da ponovi rezultat od subote, ali greška u drugoj vožnji prouzrokovana problemima s kočnicama je usporila Alempijevića pa je prvu poziciju prepustio Igoru Stevanoviću iz ASU As. Alempijević je bio drugi, a Stefan Velimirov je bio ponovo treći u svojoj Fabiji.

Klasa 8

Klasa 8 je u potpunosti pripala vozačima ASU As iz Zaječara. Dejan Vukić je prvoga dana slavio jednu sigurnu pobedu ispred Miloša Ivkovića i Marka Stojanovića. Drugoga dana, Vukić nije vozio, a pobedu je onda uzeo Stojanović, dok je Ivković ponovo bio drugi.

Klasa 9

Stevan Dimitrijević je tokom celog vikenda bio jedini takmičar u klasi 9. Vozač ASK SG Rejsing tima je u svojoj Opel Korsi bio prvi prvoga dana, dok je drugog dana ostao bez plasmana.

Sezona Šampionata Srbije u autoslalomu nastavlja se trkom u Beogradu 7/8. maja.