Brdska trka Pljevlja 2023 – Kup Nikola Asanović: Tihomir Aćimić najbrži na treninzima

Brdske trke

Ovoga vikenda u Pljevljima se nastavlja Šampionat Crne Gore u brdskim trkama. Staza Dajevića Han – Rudnica je drugi put ove godine domaćin automobilističkog takmičenja, nakon što je početkom godine vožena trka zimske lige u Crnoj Gori. Kao i zimska, i ova nosi njegovo ime u svom zvaničnom nazivu. Naravno, govorimo o pokojnom Nikoli Asanoviću koji je 6. septembra prošle godine izgubio život u saobraćajnoj nesreći. Njegov matični klub AP Sport Pljevlja, ujedno i organizator ove trke, na ovaj način odaje počast svome tragično preminulom članu i velikom čoveku i sportisti.

Treninge za MBAT Pljevlja 2023 završila su 44 takmičara, a najbrži od njih bio je ujedno i najstariji – Tihomir Aćimić. Vozač Aćimić Racing Teama se nakon prodaje svog „Fiće“ vratio na Global GT i s lakoćom upisao prvo vreme na treninzima, što ga stavlja u poziciju prvog favorita za sutrašnju trku. Drugi je bio Goran Vučković koji se ove godine vratio na stazu nakon teškog izletanja 2018. godine na Lovćenu. Vučković je tada u potpunosti uništio svoju Hondu, a pravo je čudo što se nakon takvog izletanja uopšte vratio trkama. Kotoranin, ne samo da se vratio trkama, već i dalje ima istu onu brzinu koja ga je pre krasila te je pored drugog mesta u generalnom plasmanu, bio prvi u klasi N2000.

Prvi pratilac u klasi, a treći u generali, s oko pola sekunde zaostatka bio je Milan Jakšić. Aktuelni šampion Crne Gore u klasi N2000 ima tešku sezonu sa svojim automobilom koji je počeo pokazivati znakove „umora“ već krajem prošle godine na Bongo Hillclimb Monsters trci u Skradinu. Ipak, Jakšić se ne predaje tako lako pa će svakako sutra dati sve od sebe da ostvari pobedu u Pljevljima.

Pobednik trke na Njegušima, Jovan Perunović, ovoga vikenda po prvi put vozi svoj novi automobil, Zastavu 750 s motorom iz BMW motocikla. U ruke mladog Kotoranina stigla je iz vlasništva Tihomira Aćimića, a Perunović je pored četvrtog mesta u generalnom plasmanu ostvario i prvo vreme klase E1-1200. Sutra nas očekuje velika borba između Perunovića i Luke Špadijera koji je danas bio peti u generalnom plasmanu, a drugi u klasi E1-1200. Cetinjanin je i danas prikazao izuzetno atraktivne vožnje, a sutra možemo očekivati da dodatno „stisne gas“ u borbi za najviši plasman u klasi.

Vredi spomenuti da su najbrža vremena po klasama ostvarili Ivan Subotić, Boško Tujković, Baćko Vujović, Mile Malović, Dejan Nilović, Goran Vučetić, Dragiša Jovanović, Slobodan Mugoša, Nikola Tošković i Radivoje Janjušević.