Brdska trka Podi 2022, treninzi: Nikola Asanović najbrži na treninzima, Stojanac najbrži od takmičara iz Srbije

Brdske trke

Automobilistička sezona u Crnoj Gori je krenula još sa sezonom zimskih trka, a danas je započeta i sezona brdskih trka. AMSK Podi iz Herceg Novog je sada već tradicionalno domaćin prve trke Šampionata Crne Gore u brdskim trkama. Trka koja iz godine u godinu napreduje u organizacijskom pogledu počinje privlačiti takmičare iz okolnih zemalja. Zbog prilično nepovoljnog datuma i činjenice da se ovog vikenda voze i Reli Opatija, te brdska trka u Makarskoj, izostao je nastup i ponekog hrvatskog takmičara, ali zato su takmičari iz Srbije imali dovoljno slobodnog vremena da se zapute u Herceg Novi i probaju automobile prvi put ove godine.

Na treninzima je startovalo 49 takmičara koji su pre treninga najviše gledali u nebo, obzirom na to da je kiša počela uoči samog starta treninga, ali su na svu sreću ipak voženi po suvoj stazi. Najbrže vreme današnjih treninga je ostvario Nikola Asanović. Iako je vozio samo prvi trening, Podgoričanin je bio nedodirljiv u svojoj Normi i svima je jasno da je on najveći favorit za osvajanje prvog mesta u generalnom plasmanu. Drugo mesto je osvojio povratnik na staze, Marko Danilović. Njega i trećeplasiranog Nemanju Kašćelana deli manje od jedne desetinke pa će sigurno biti zanimljivo pratiti borbu ove dvojice takmičara koji su bili neprikosnoveni u svojim klasama. Na svu sreću, sva odustajanja na današnjim treninzima su prouzrokovana tehničkim problemima, a ne izletanjima koja su i zaista retka na ovoj stazi.

Tri takmičara iz Srbije učestvuju na brdskoj trci u Herceg Novom. Matija Stojanac je bio najbrži od njih trojice i stigao do visokog šestog mesta generalnog plasmana. Stojanac se boduje u sklopu Kupa Herceg Novog, a obzirom na to da su mu ovo prvi kilometri u novom automobilu, sutra možemo očekivati dodatni napredak i poboljšanje vremena. Deseti u generalnom plasmanu je bio Živko Gajić i drugi među našim takmičarima. Iako u Herceg Novi nije došao da se bori za plasman, Gajić je pokazao da je itekako brz i konkurentan. Osamnaesti u generalnom plasmanu, Željko Milutinović je uspešno završio treninge. Valjevac ima razloga za zadovoljstvo jer je sakupio važne kilometre pred sutrašnju trku, koja će nadamo se takođe proći bez tehničkih problema. Važan detalj je i odabir guma na kojima su naši takmičari vozili. Za razliku od ostalih, Stojanac, Gajić i Milutinović su vozili na štampanom sliku koji ne pruža prijanjanje kao i standardni slik, što dodatno povećava vrednost rezultata naših momaka.

Sutrašnja trka startuje u 11:30.