Crnogorski automobilista Vasilije Jakšić na krovu Evrope

Brdske trke

41. izdanje Buzetskih dana je donelo rasplet u kategoriji 1, koja je izazivala posebnu pažnju u regionu, obzirom na to da se za titulu prvaka borio i momak iz Crne Gore, Vasilije Jakšić. Kotoranin je tokom cele sezone gradio prednost u generalnom plasmanu kategorije 1, vredno sakupljajući pobede u grupi 4 i došao nadomak osvajanja titule u Sloveniji, ali je sudbina htela da vozač AMSK Kotor tek na poslednjoj trci sezone overi svoju najveću titulu u karijeri.

Jakšić je u Buzet stigao nekoliko dana ranije, proučavajući 5.001 metara dugu stazu do najsitnijeg detalja i spremajući ono o čemu je sanjao. Podrške nije nedostajalo pa su ga tako u Buzetu dočekale i brojne zastave Crne Gore, a koje su doneli njegovi zemljaci koji su došli u Istru da ga bodre u trci života. Ova trka je imala i veliki emotivni značaj za Jakšića, obzirom na to da je obećao posvetiti titulu svom tragično preminulom prijatelju i velikom suparniku na stazi, Nikoli Asanoviću.

Subotnje treninge je obeležilo odgađanje starta zbog olujnog nevremena praćenog jakom kišom i vetrom, koji je polomio veliki broj šatora u boksu, a ni staza nije bila u najboljem stanju nakon nevremena. Kada su organizatori dali zeleno svetlo za start, vozači su se „klizali“ po stazi i „preživljavali“ do cilja. U takvim uslovima, Jakšić je procenio da je bolje ne rizikovati i vozio je mnogo opreznije. Nakon treninga, konkurencija se mogla nadati da su se približili crnogorskom vozaču i da bi ga možda mogli i pobediti sutra.

Sve nade su pale u vodu nakon prve vožnje u kojoj je Jakšić doslovno „uništio“ stari rekord staze i postavio pravo „nevreme“. Prednost nakon prve vožnje je iznosila nešto više od pet sekundi. Kotoranin je sada bio udaljen samo 5.001 metar od ostvarenja dečačkog sna. Ostao je samo još jedan stepenik do evropskog trona. Usledila je druga vožnja, a čekanje se dodatno produžilo. Baš kada je „ispucao“ svoj Micubiši sa starta u drugoj vožnji, istaknute su crvene zastave. Tri vozača pre njega i on, morali su ponavljati start. Konačno, Jakšić je dočekao start. Počela je vožnja njegovog života. Štoperica je odbrojavala minute i sekunde do istorije. Jakšić ju je zaustavio na 2:42.544. Slavlje je moglo početi!

Jakšićeva titula prvaka Evrope na brdskim stazama je jedan od najvećih sportskih uspjeha Crne Gore od njenog osamostaljenja 2006. Nakon tri titule prvaka FIA Centralnoevropske zone, vozač AMSK Kotor je u svoju kolekciju dodao i ovaj najvredniji trofej u svojoj karijeri, što ga već sada svrstava među najveće crnogorske automobiliste svih vremena.