INTERVJU: Mark Ivanov: Sa ski skakaonice u kokpit bolida

Brdske trke Intervju

Još uvek se nisu slegli utisci iz Skradina. Deo ekipe je po prvi put bio u hrvatskom „Monte Karlu“ kada je brdski šampionat u pitanju i ne možemo, a i ne želimo sakriti oduševljenje organizacijom koju ekipa AK Mihovil već godinama „doktorira“, kao i nivoom na kojem voze takmičari kao da im o trci zavisi život. Međutim, uvek se neko istakne u masi, a ovde je doslovno reč o masi – čak preko 130 vozača. Za oko nam je zapao jedan mladi slovenački automobilista. Ne samo zbog zaglušujuće buke njegovog prototipa već i svojim izvrsnim vožnjama i dečačkim izrazom lica. Nismo imali izbora, morali smo napraviti priču s njim…

Zdravo! Za početak želimo da se predstaviš našim čitaocima i kažeš nešto o sebi.

Ivanov: Zdravo! Zovem se Mark Ivanov. Imam 24 godine i dolazim iz Ljubljane. Kao dete nisam kao većina dečaka počeo trkačku karijeru u kartingu, ali sam 12 godina bio ski skakač, što se može nazvati nacionalnim sportom Slovenije. Bio sam u istom klubu kao trenutno jedan od najpoznatijih drumskih biciklista na svetu, Primož Roglič, i naša priča o prelasku sa ski skokova na svaki sport je dosta slična.

Odakle je došla odluka da sa ski skakaonice pređeš u kokpit trkačkih automobila?

Ivanov: Ukratko, skijaški skokovi su mi dali dosta predispozicija, koje iz dana u dan sve više primećujem i cenim. Poslednje tri godine skakačke karijere bio sam i registrovani vrhunski sportista u okviru Olimpijskog komiteta Slovenije. Ali sada sam planinski sprint vozač za legendarni i bivši F1 tim Valter Volf Racing. Trkam se za državna i IHC i EHC šampionata. Vozim fabrički prototip formule VOLF GB08 THUNDER koji pokreće 1,1-litarska Apriliain V4 fabrička jedinica sa 220 KS i 13 500 o/min. Automobil je težak 375 kg ili 390 kg sa tečnostima. Ova sezona je moja druga sezona u kojoj se takmičim sa formulom fabričkog prototipa.

To je zaista impresivna mašina za nekoga ko je veoma mlad. Ljubav prema brzini i adrenalinu je tu, a ne možemo da ne pitamo, šta si postigao do sada u svojoj, relativno kratkoj karijeri automobiliste?

Već u debitantskoj sezoni, na trećoj trci u Ilirskoj Bistrici, pobedio sam u klasi mladih vozača, a prvi put ostvario na Evropskom prvenstvu u svojoj kategoriji. Ovogodišnju trkačku sezonu započeli smo u Skradinu u Hrvatskoj, gde sam se prvi put takmičio. Trka je bila izuzetno lepa i izazovna, donji deo staze je tehnički prilično zahtevan, ali tada se gornji deo staze lepo otvara i dobija svoju pravu dinamiku. Osvojili smo prvo mesto među mladim vozačima, prvo mesto u kupu Slovenije, bili treći najbrži Slovenci, treće mesto u formuli do 2000 kubika i treće mesto u austrijskom šampionatu formule do 2000 kubika.

Obzirom na to da ti je trkački kalendar zaista bogat, gde te očekuje sledeći nastup?

Naredna trka nas očekuje u Gorjancima u Sloveniji, koja će se održati od 6. do 8. juna 2024. godine.