Izazovan početak sezone za Vasilija Jakšića

Brdske trke

Crnogorski automobilista, Vasilije Jakšić, nakon godinu dana pauze vratio se na stazu s namerom da ponovo osvoji titulu prvaka Evrope, dve godine nakon što je to uradio prvi put u karijeri. Prvi zvanični nastup s novim automobilom je prošao neočekivano dobro. Pobeda u Dubrovniku u generalnom plasmanu za volanom Hjundaija i30N TCR te odličan nastup u Skradinu na revijalnoj trci u čast Ištvana Kaveca, dali su brojne razloge za optimizam u timu Kotoranina. Pred prvu trku bilo je jasno da hendikep postoji. Nedovoljan broj trkačkih kilometara u automobilu TCR specifikacije i potpuno nepoznavanje staze su bili jasni vijesnici teškog trkačkog vikenda.

Treninzi su pokazali jasnu evoluciju staze, ali i evoluciju Jakšićeve vožnje koja je u proseku bila po dve sekunde brža. Nakon tri treninga, prvak starog kontinenta iz 2022. je sa svojim timom radio na automobilu i tražio idealna podešavanja za nedeljnu trku, a sve to na osnovu samo tri trkačke vožnje na veoma zahtevnoj i izazovnoj stazi kakav je Rehberg. Videlo se da zadnji kraj Jakšićevog Hjundaija nije preterano poslušan, te da u njegovom timu još nisu pronašli idealno podešavanje za ovaj automobil. Ipak, očekivalo se da će noć doneti neku magiju i da će Jakšić nastaviti evoluciju vremena i izvući nešto neverovatno na nedeljnoj trci.

Takvo nešto se nije deilo, a podešavanja su ipak donela novi problem, a to je promašen prenos šeste brzine koji je i definitivno uništio Jakšićev vikend do kraja, a koliko su stvari bile ozbiljne, postojala je šansa da Kotoranin ni ne vozi u drugoj vožnji. Ipak, u opticaju su bili važni poeni i Jakšić nije smeo sebi priuštiti rasipanje poena već na početku sezone, pa je u drugu vožnju krenuo kao petoplasirani sa stavom da nema ništa izgubiti i da ide na sve ili ništa. Takav stav ga je doveo do najbržeg ličnog vremena i četvrtog mesta u Grupi 4, preskočivši domaćeg vozača Rolanda Edera.

Od naredne trke, Jakšić se vraća na poznat teren. Subida al Fito je trka koju je već vozio 2022. sa svojim Micubišijem, a tada je slavio u Grupi 4, te će naredne dve sedmice iskoristiti da što bolje razume gde su napravljene greške u podešavanju vozila i što bolje se pripremi za nastavak sezone. Vremena je malo, a konkurencija je izuzetno jaka. Jedno je sigurno. Koliko god bila jaka konkurencija, Jakšić je rešen da se vrati na tron i ponovi svoj uspeh iz 2022.