Jakšić: “Ako pobijedim, titulu prvaka Evrope posvetiću Nikoli Asanoviću”

Brdske trke

Kotorski automobilista Vasilije Jakšić u nedjelju će u hrvatskom Buzetu voziti posljednju devetu brdsku trku u šampionatu Evrope i ima velike šanse da ostvari istorijski rezultat i da nakon titule u Grupi 4 postane šampion Starog kontinenta i u generalnom plasmanu. Trostruki prvak CEZ-a najavljuje pobjedu na stazi na kojoj je trijumfovao prošle godine. Do rezultata koji ranije nije postigao niko od sportskih vozača iz Crne Gore Jakšić bi mogao da dođe i osvajanjem drugog mjesta u svojoj klasi na nedjeljnoj trci za koju je prijavljeno 227 vozača.

“Ukoliko uspijem da dođem do cilja koji sam zacrtao i osvojim titulu prvaka Evrope posvetiću je tragično preminulom drugu i šampionu CEZ-a Nikoli Asanoviću. Na krovu mog Mitsubišija uslikan je Nikolin lik. Mnogo ljudi doći će na Buzetske dane da me podrži, ali zbog tragedije koja je zadesila porodicu Asanović i crnogorski sport sva slavlja koja smo planirali u slučaju osvajanja titule smo otkazali”, poručuje za naš Portal iz hrvatskog grada Vasilije Jakšić.

Član kotorskog kluba lider je u generalnom plasmanu šampionata sa 167 bodova, ispred Austrijanca Karla Šagerla i Italijana Antonina Miljuola koji imaju po 159. Šagerl je otpao iz borbe za naslov najboljeg jer nema dovoljan broj pobjeda,pa će vožnje Jakšića i Miljuola odlučiti o novom šampionu. Kotorski as ima pet pobjeda u sezoni, Italijan jedan trijumf manje. Na kraju šampionata otpisuju se dva naslabija rezultata iz devet trka što je novina u propozicijama. Ranije se odbijao jedan najgori plasman i da nije to mijenjano Vasilije Jakšić već bi bio šampion. Ovako odluka pada u neđelju na 5 kilometara dugačkoj stazi u Buzetu.

“Matematiku ostavljam po strani. Od poneđeljka sam u Buzetu. Istrenirao sam stazu maksimalno, odradio i šetnju na stazi dva puta – “track walk”. Popisao sam sve cake, drugi put sam ovđe, prošle godine sam pobijedio. Potpuno sam spreman za trku odluke. Prije dva dana stigle su mi nove gume iz Grčke, tako da sam spreman i u tom pogledu. Vremenski uslovi neće ni ovog vikenda biti na strani vozača. Za subotu kada se budu vozili zvanični treninzi najavljena je kiša, a u neđelju bi trebalo da bude lijepo vrijeme. Ali za razliku od prethodne trke u Ilirskoj Bistrici tim je spreman i za takve okolnosti i pripremili smo specijalna kolica sa gumama i dizalicom ako bude trebalo da se brzo reaguje i promijene pneumatici prije dolaska u predstart”, ističe Jakšić.

Glavni kandidati za trijumf u generalnom poretku Evropskog prvenstva voze Mitsubiši Lansere Evolucije 9. Jakšićev je manje snage, pa je svrstan u Grupu 4, Miljuolov je snažniji i zbog toga Italijan se takmiči u Grupi 3.

“Ako Italijan pobijedi u svojoj klasi ja moram biti ili prvi ili drugi da bih postao šampion Evrope. Ispod tih plasmana u slučaju njegove pobjede u Grupi nema titule za mene. Ukoliko Italijan bude drugi u svojoj klasi ja bih mogao da završim čak i posljednji u svojoj, gđe je prijavljeno 12 sportskih vozača. Međutim, smatram da će Miljuolo imati za vikend mnogo veći problem od mene zbog toga što Buzet kao staza odgovara njegovom najvećem konkurentu u klasi Igoru Stefanovskom iz Sjeverne Makedonije koji je jako brz i iskusan vozač. Mislim da nikada u karijeri nisam bio spremniji nego sada”, optimista je Vasilije Jakšić.

Nakon trijumfa u Francuskoj, Portualu, Španiji i Češkoj, Jakšić je bio drugi na trkama u Italiji i Poljskoj, pobijedio je zatim u Švajacrskoj, da bi na stazi u Ilirskoj Bistrici zbog pogrešnog odabira guma, promašene šikane i kazne od 90 sekundi bio posljednji u klasi. Priliku za popravni i za najveći uspjeh karijere imaće u Buzetu.

Zvanični treninzi voziće se u subotu od 9.30 i od 13.30. Start prve vožnje u neđelju zakazan je za 9, a druge za 13 sati i 30 minuta.

rtcg.me foto: privatna arhiva