Kalendar SAKSS 2024 – A tebe nema, a tebe nema…

Autoslalom Brdske trke Kružne trke Reli

Ne, nećemo pevati. Niti smo talentovani za pesmu, niti je momenat za pesmu. Kažu “ko peva, zlo ne misli“, ali mi se ipak radije držimo onoga „ko iole misli, nije mu do pesme“.

SAKSS je objavio prvu verziju kalendara takmičenja za 2024. godinu. Verovatno slutite u kom pravcu ide ovaj tekst. Da, očekivali smo da bude lošije jer to je trend koji se prati iz godine u godinu. Međutim sve ove godine, ta krivulja propadanja je išla nekim ujednačenim intenzitetom, međutim ove godine je krenula ka ekstremnim vrednostima.

Kružni šampionat se sveo na dva gostovanja u Bosni i Hercegovini, konkretno na dva dupla vikenda u Banja Luci i dva dupla vikenda u Beogradu. Brdski šampionat je živ, na aparatima, ali je živ. Tako je u planu osam brdskih trka: Tara (CEZ), Brzeće, Zlatibor, Avala, Goč, Sopot, Goč i Negotin. Karting? Dva vikenda u Banja Luci i jedan na Ada Huji. Slalom stoji najbolje. Od deset planiranih trkačkih vikenda, čak osam ih je s duplim programom. Nova / stara disciplina je Formula driver RS, koja je do pre par sezona vožena kao Super Driver kup, a tu je takođe planirano osam trkačkih vikenda koji se poklapaju sa brdskim šampionatom i voze se na istim stazama.

Rekosmo u naslovu „a tebe nema, a tebe nema…“. Koga to nema? Naravno, nema kraljevske discipline, pokojnog relija. Pokojnog? Da, ako ste zaboravili, sahranjen je na Tari prošle godine i shodno tome, nema ga ni u kalendaru. Kako će ga i biti? Decenijski problem s registracijama nije rešen, pored raznih obećanja i novih rokova koji su davani, a zatim probijani. Prava je šteta što Srbija, jedan ekonomski tigar, ne koristi svoj puni potencijal i činjenicu da u svojim redovima ima i funkcionera FIA-e za čiji bi se angažman otimali i najveći nacionalni savezi širom Evrope.

„Na trci se trkaj, ne u saobraćaju“ – važi, samo ako se trka ne otkaže?