Matija Jurišić: „From zero to hero“ u godinu dana

Brdske trke

30. april 2023 – Rehberg, druga stanica FIA Šampionata Evrope na brdskim stazama. Matija Jurišić lovi novu pobedu nakon savršenog otvaranja sezone u Francuskoj. Škoda Fabija S2000 s kojom nastupa nije najkonkurentniji automobil u Grupi 4, a momci sa Lancerima s turbo pogonom i više snage su u značajnoj prednosti. Sagorivši u želji za što boljim rezultatom, Fabija S2000 otklizava u verovatno najtežoj krivini na celoj stazi, obzirom na to da je najviše incidenata zabeleženo upravo tu. Udarac je bio težak, Fabia je propisno oštećena, a snovi o tituli su se rasplinuli.

Iz aviona se videlo da je Jurišić bio potpuno slomljen, ali svi su znali da će se vratiti. Pokušaj privremenog rešenja u vidu iznajmljene Škode Fabije R5 je pokazao da su „rane“ bile sveže i da je bolje da pravi povratak sačeka. Godina je prolazila u popravci Škode koja je pretrpila velika oštećenja da je generalna revizija bila neophodna. Zajedno sa svojim ocem, Mariom Jurišićem, proslavljenim trkačem i prvakom Hrvatske u brdskim trkama, suočio se sa istinom i shvatio da romantična priča o nastupima sa „old school“ automobilom s atmosferskim motorom polako pada u vodu i da turbaci preuzimaju primat.

U njihovu garažu, krajem 2023. je stigao Pežo 308 TCR. Prvi test je bio u Skradinu na revijalnoj trci, a zatim su usledili i debitantski nastupi na kružnim trkama na Grobniku krajem novembra prošle godine, kao i nastup na brdskoj trci St. Andre – Hoh u Austriji početkom meseca. Već tu je bilo jasno da se Matija vratio spremniji nego ikada i rešen da uspije.

Jučerašnji treninzi su ga suočili sa stazom koja je ostavila prvi, verovatno i najbolniji „ožiljak“  u karijeri. Treninzi su prošli dobro, a za nedelju je najavljeno lepo i sunčano vreme, tako da je barem iz tog aspekta bilo lakše mladom Riječaninu. A onda je došla nedelja, dan za trku. Danas je sve strahove i svu anksioznost morao da potisne u sebi i suoči se s najvećim izazovom. Sa dve ujednačene, daleko najbrže vožnje u grupi, Jurišić je danas pokazao „od čega je napravljen“. Kada je prešao ovu prepreku i psihički izdržao pritisak koji je bio veoma visok, postavlja se pitanje da li je zapravo Jurišić favorit za titulu u kategoriji iz senke?

Trenutno ne vidimo niti jedan razlog zašto ne bi mogao ostvariti to. Naravno, izazov je veliki. Nakon Rehberga, potrebno je ostvariti još devet plasmana na najvišu stepenicu podijuma, a upravo ovim nastupom je pokazao da itekako može to ostvariti. Konkurencija je potučena, drugoplasirani je kasnio čak 9 sekundi za njim. Šta može da zaustavi Jurišića nakon ovakvog izdanja u kojem je zaradio ovakav naslov „From zero to hero“? U ovakvoj konstalaciji snaga, jedino može pobediti samog sebe.