MBAT “Podi Meridian 2023” – Očekuje se oko 100 takmičara

Brdske trke

U vikendu pred nama, od petka 29. septembra do nedelje 01. oktobra u Herceg Novom voziće se Međunarodna brdska auto trka “Podi Meridian 2023”, četvrta trka Šampionata Crne Gore, a pored toga bodovaće se i za kup Herceg Novi, dok će prava atrakcija biti i takmičenje oldtajmera. Moramo da napomenemo da je za kup određen i poseban nagradni fond.

Ovo takmičenje se vozi po osmi put u gradu na primorju, a iz godine i godinu privlači sve veći broj učesnika, zahvaljujući pre svega dobroj organizaciji, a zatimi veoma zahtevnoj stazi dužine 4465 metara, što je nešto duže u odnosnu na predhodna izdanja. Na adresu organizatora AMSK “Podi” iz Herceg Novog, do sada su pristigle prijave iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Severne Makedonije i Italije, pa će osim takmičarskog ova trka imati i značajan turistički karakter.

Program takmičenja počinje već u petak zvaničnim prijemom učesnika od 15.00 do 19.00 časova, dok u subotu kreće vanredi tehnički pregled i verifikacija od 08.00 do 09.00 sati, da bi prvi trening usledio u 10.30 časova. U nedelju, start prve, od dve planirane vožnje, je u 11.30. Staza se za saobraćaj zatvara od 09.00 sati.

Božidar – Boško Radović, direktor trke, kazao je da su završene poslednje pripreme pred ovogodišnju  MBAT i KUP.

”Trka je ove godine zahtjevnija i u finasijskom i u organizacionom smislu, ali to je ono što smo kao organizatori očekivali, jer to je i pokazatelj da je tradicionalna MBAT “Podi” iz godine u godinu sve bolja i kvalitetnija. U prilog tome je i činjenica da svake godine imamo veći broj takmičara, kao i to da su, podsjećam, prošlogodišnju trku posmatrali predstvanici Međunarodne automobilske federacije – FIA na njihovu inicijativu”, istakao je Radović.

Radović je kazao i to da će ove godine boks za vozila i takmičare biti na novoj lokaciji, u blizini starta staze, u Meljinama.

“Nova lokacija za boks je mnogo kvalitetnija od prethodne, jer je u potpunosti zatvorena i natkrivena, te je samim tim pogodna za takmičare i njihova vozila u slučaju lošijih vremenskih uslova. Svoji prijavu za takmičenje poslao nam je i Vasilije Jakšić, aktuleni prvak Evrope, koji će prvu trku ove sezone voziti upravo kod nas, što mi je posebno zadovoljstvo i čast”, kazao je Radović.

On je dodao i to da ce se na predstojećem sportskom događaju, prvi put u Crnoj Gori, organizovati i takmičenje oldtajmera.

“Drago nam je sto je Savez “Oldtimera” kao i njihov predstavnik Željko Kneževic prepoznao značaj Međunarodne brdske trke na Podima, tako da sve ljubitelje automobilizma, pored tradicionalne MBAT, očekuje i trka oldtajmera, koja se prvi put organizuje u našoj zemlji. Oni će voziti na hronomoter, kao ispit tačnosti”, naglasio je on.

Generalni sponzor MBAT “Podi Meridian 2023” je Meridian bet, a podršku su dali i kompanija Carine i opština Herceg Novi, kao i brojni prijatelji autosporta.