Šampionat Evrope u brdskim trkama: Jakšić najbrži u grupi 4 na treninzima u Portugalu

Brdske trke

Danas su u portugalskoj Bragi voženi treninzi za drugu trku Šampionata Evrope na brdskim stazama. Vozači su imali tri vožnje treninga kako bi što bolje upoznali stazu, a njih 29 je ostvarilo plasman na treninzima. Najbrži od svih, bio je Kristijan Merli iz Italije u prototipu Osela FA 30. Češki takmičar, Petr Trnka je bio drugi najbrži u svojoj Normi M20 FC, dok je treće mesto pripalo španskom takmičaru Hozebi Iraoli Lanzagorti, takođe u prototipu. Među takmičarima u kategoriji 1 gde nastupaju vozači u „turing“ automobilima, najbrži je bio Karl Šagerl u svom monstruoznom Folksvagen Golfu Reli ispred Hoze Antonija Lopeza-Fombone u Audiju RS5 DTM i domaćeg takmičara Vitora Paskala u Poršeu 911 GT3.

Vasilije Jakšić je nakon trke u Francuskoj u kojoj je imao dosta problema s automobilom, uradio određene prepravke koje bi trebale da doprinesu boljoj pouzdanosti njegovog Micubišija, a ako je suditi po treninzima, Kotoranin je rešio probleme s automobilom. Ovoga puta, Jakšić je bio znatno bliži ostalim vozačima iz jačih grupa, a u svojoj grupi, grupi 4, crnogorski predstavnik je daleko najbrži. Najveći „hendikep“ za trostrukog prvaka FIA Centralnoevropske zone je i dalje nedovoljno poznavanje staza, ali za sada se uspešno nosi s tim.

Sam Jakšić se osvrnuo na današnje treninge:
„Sva tri treninga su završena. Od prvog do poslednjeg treninga sam se ubrzao čak 10 sekundi. Na kraju završavam sa vremenom 2:25,7 i prvi u svojoj grupi 4. Još uvek tražim granice na stazi jer sam prvi put ovde, tako da sigurno mogu ići još brže. Staza je izuzetno brza, na par delova se vozi debelo preko 200 km/h. „Zelenko“ sluša perfektno, što je najbitnije. Na kraju krajeva, probaću ipak pametnije sutra odvoziti trku, a ipak ne ići u svom stilu jer prvenstvo dugo traje.“ Trka se vozi sutra, a prva od tri vožnje startuje već u 08:00. Prenos uživo možete pratiti OVDE.