Vasilije Jakšić sigurno gradi prednost u Šampionatu Evrope – treća pobeda u isto toliko trka

Brdske trke

Crna Gora ove godine nakon dugo vremena ima svog predstavnika u najprestižnijem šampionatu u brdskim trkama. Vasilije Jakšić se nakon dve nacionalne titule i tri titule prvaka FIA Centralnoevropske zone zaputio na još veću scenu. Sam početak sezone je protekao veoma dobro te je slavio i u Francuskoj i Portugalu prošle nedelje. Da Jakšiću ne bude sve „med i mleko“, pobrinula su se pravila grupe 4 zbog kojih njegov automobil ima znatno veću masu od konkurencije koja mu predstavlja svojevrstan hendikep, ali se za sada uspešno nosi s tim.

Ove nedelje, na rasporedu je bila brdska trka u Španiji – „Subida al Fito“. Ne treba napominjati da su sve staze osim Buzeta potpuno nepoznate za Jakšića te mu je ovo bio prvi nastup u Španiji. Nakon subotnjih treninga, vodeći u grupi 4 je bio izuzetno zadovoljan svojim učinkom, obzirom na to da je performansama konkurisao i momcima iz grupe 3 i grupe 2:

„Staza mi je legla predobro! Veoma tehnički zahtevna, brza isto tako, ne prašta ni najmanju moguću grešku. Na drugom treningu sam zapeo malo jače uz (zamalo) dva izletanja. Vreme je bilo ozbiljno brzo za trening i stare gume. Prvo mesto klase i sedmo od svih automobila na kraju treće vožnje treninga. Zelenko sluša, još uvek imamo problem sa ogromnom kilažom (1.455 kg),ali šta je tu je. Trenutno sam pod utiskom broja publike pored staze koji je nenormalno veliki, koliko fanatika, zaljubljenika i kako sve ovde funkcioniše zapravo.“, izjavio je Jakšić nakon treninga.

Nedelja je donela promenjive uslove i veći izazov za vozače. U prvoj vožnji, Jakšić je imao manje okretanje, ali na svu sreću bez posledica. U druge dve vožnje, Kotoranin je vozio nešto sigurnije kako bi osvojio važne bodove u svojoj grupi 4 i sprečio neugodna iznenađenja. Na tri trke, vozač AMD Kotor je upisao isto toliko pobeda, a ukoliko računamo i trijumf u Buzetu na kraju prošle sezone, Jakšić je u svojoj grupi neporažen još od septembra.

„Danas je bila naporna trka. Vozili smo u mokro-suvim uslovima. U prvoj vožnji sam imao okretanje u jednoj krivini, ali srećom sam nadoknadio u druge dve vožnje. Sve u svemu, mogu reći da je vikend bio dosta uspešan. U druge dve vožnje sam dosta sigurnije vozio, a bodovi su tu! Idemo dalje!“, zaključio je zadovoljni Jakšić kojeg već naredne nedelje očekuje nastup pred domaćom publikom u njegovom „dvorištu“. Vodeći u Šampionatu Evrope će voziti trku u Kotoru, a sedam dana kasnije ima novu trku u Češkoj gde će tražiti novu pobedu u grupi 4.