Više od pedeset takmičara na cilju treninga za „Brdsku trku Tara 2023“

Brdske trke

Na obroncima Tare iznad Bajine Bašte, danas su voženi treninzi za „Brdsku trku Tara 2023“. Kultna planina na jugozapadu Srbije predstavljala je neizostavnu stanicu u brdskom i reli šampionatu, a nakon nekoliko godina pauze, trke su se vratile u ovaj kraj prošle godine, a tradicija se nastavlja i ove. Organizatori su ove godine otišli i korak dalje, pa se pored Nacionalnog šampionata Srbije i Otvorenog prvenstva Srbije, na Tari vozi i trka za FIA CEZ šampionat. Na cilj treninga, stiglo je pedeset takmičara i jedan vozač van konkurencije, a na Taru su pored domaćih takmičara iz Srbije, stigli vozači i iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Albanije.

Najbrži među njima, bio je Uroš Brkić u prototipu Norma koji je stazu dugu 3,3 kilometra prešao za 1:40.070 i potvrdio ulogu favorita za pobedu u generalnom plasmanu. Drugi u generalnom plasmanu, a najbrži u kategoriji 1, bio je Aleksandar Vidosavljević u Pežou 106 Maksi. „Bobo“ nije bio preterano daleko iza Brkića, iako je razlika u performansama takmičarskih vozila velika. Treći je bio „domaći“ Bugarin, Aleksandar Dimitrov u Hondi Sivik 1.6 koji je ponovo oduševio sve pored staze svojom vrhunskom vožnjom i konkurisanjem za sami vrh generalnog plasmana. Njegova vremena više nikome nisu iznenađenje obzirom na to da je na prethodnoj trci u Negotinu i slavio u generalnom plasmanu. Među najbržih pet su se smestili i Filip Kunčer iz Crne Gore za volanom prepoznatljive Alfe Romeo 147 koji je zauzeo četvrto mesto u generalnom plasmanu, ali i prvo mesto u Grupi 5 za FIA CEZ šampionat. Mladi Podgoričanin je na pragu osvajanja titule CEZ prvaka u Grupi 5, što bi zasigurno bio najveći uspeh u njegovoj karijeri. Peto mesto je zauzeo Veljko Alempijević u svom Mini Kuperu. Čačanin je za ovu trku dodatno poboljšao svoj automobil i pored Nacionalnog i Otvorenog šampionata Srbije, takmiči se i u CEZ šampionatu gde zauzima treće mesto generalno i drugo u grupi 5.

Najbolja vremena po klasama ostvarili su bili Miodrag Miljković (klasa 1), Miloš Mirković (klasa 2), Borko Simović (klasa 3), Baćko Vujović (klasa 4), Miloš Spasojević (klasa 5), Aleksandar Dimitrov (klasa 6), Filip Kunčer (klasa 7), Aleksandar Vidosavljević (klasa 8), Veljko Alempijević (klasa 10) i Uroš Brkić (klasa 11).

Sutra su na rasporedu tri zvanične trke, kao i još jedan plaćeni trening pre njih. Staza se zatvara za saobraćaj u 8:00, dok je start prve trke planiran za 11:00.