Zimska brdska auto trka Kameno Borići – Bašić slavio, Đuričković najbrži u domaćoj konkurenciji

Montenegro Winter Cup

  Prošlog vikenda vožena je treća i poslednja zimska brdska trka ove sezone u Crnoj Gori u Herceg Novom, a pod nazivom “Kameno – Borići 2024” – Kup Mimoze, a u organizaciji AMSK “Herceg Novi”. Najbrži u generalnom plasmanu je gosti iz Bosne i Hercegovine Vučko Bašić u Pežou 106 1,6.

  Trka se na Kameno vratila tačno nakon 29 godina, a zaslugu za to imaju vredni članovi kluba iz grada Mimoze. Staza je ovoga puta vožena u novoj, kraćoj varijatni od 2100 metara, a dodatni izazov bile su i dve šikane. Vreme je više nego poslužilo sve učesnike, pa je tako takmičenje održano po pravom prolećnom vremenu. Na uskoj i klizavoj stazi, svoje umeće pokazao je tačno 31 učesnik, a brojna publika je bila prisutna pored staze oba takmičarska dana. Subota, 02. mart bio je rezervisan za dva treninga, dok je su nedelju 03. marta vožene takođe dve vožnje, koje su se sabirale za plasman.

  Bašić, koji je vozio za kup, postavio je i rekord staze koji nosi u Trebinje, a on sada iznosi 01:49,543 koji je ostvario u drugoj vožnji, dok je zbirno vozio 03:40,291. Drugi u generalnom i najbolji u domaćoj konkurenciji je Balša Đuričković, koji je za pobednikom kasnio nešto više od sekunde, a vozio je svoj provereni VW Golf 4×4. Treći, odnosno drugi u šampionatu, je Aleksandar Krstevski u Ford Fokusu, a vozio je 03:54,643. Treće mesto u konkurenciji izborio je Baćko Vujović u Pežou 106 1,3 reli.

  Klasa ATV imala je ovoga puta svega dva predstavnika, a prvi je Luka Šuković, koji je nadmašio juniora Vuka Gogića, koji je pokazao izuzetan talenat.

  Prvi put ove sezone bodovana je i klasa do 1000 kubika, a prvi je Marko Vuksanović u Nisan Mikri. Drugo mesto zazuzeo je Darko Knežević u Zastava Jugu, kome je ovo prvi pehar ove sezone, dok je treći Vojo Radanović još jednoj Mikri.

  Jako atraktivna bila je klasa do 1200, a pobednik je Eldin Senadović u Zastava Jugu. On je na kratko prekinuo “trkačku” pauzu i  vratio se atraktivnom vožnjom u pozajmljenom automobilu. Drugo mesto zauzeo je Zoran Vavić u Renou Tvingo, dok je treći Spasoje Nikolić u Jugu.

  Vujović je ujedno i pobednik klase do 1400, a drugo mesto zauzeo je Andrija Vujović u Opel Korsi, kome je ovo prvi nastup ove sezone. Treći kroz cilj prošao je Marko Janković u Pežou 106.

  U klasi 1600 pobedio je Milivoje Bulatović u Opel Korsi, drugo je osvojio Radovan Bijelić u Zastava Jugu, a na trećoj poziciji završio je Krsto Radović u Sitroenu C2.

  Krstevski je pobedio u klasi do 2000, a drugi je završio Dejan Kovačević, koji je u prvoj vožnji izleteo sa staze i oštetio svoju Astru. Međutim, uspeo je da završi trku i zableži dobar plasman.

  Preko 2000 klasa imala je samo jednog predstavnika, u pitanju je Kasem Đokić u VW Golfu druge generacije.

  Isti slučaj je i sa kategorijom B2000, gde je jedini predstavnik Đuričković.

  Klasa B2000 plus imala je dva takmičara, a pobedio je Goran Vuković u Volvu, ispred Marka Bulatovića u Grand čirokiju.

  Ovim je završena još jedna zimska sezona, a na kraju je upriličeno i svečano proglašenje pobednika, gde je najavljeno da se ova trka održava i iduće godine.