Zimska brdska trka Pljevlja 2024 – Đuričković slavio, Ćorović postavio najbrže vreme

Montenegro Winter Cup

  U vikendu za nama u Pljevljima je održana prva Zimska brdska auto-trka ove sezone, koja je otovrila prvenstvo. Na startu takmičenja našlo se ukupno 25 učesnika iz Crne Gore, a prvo mesto u generalnom plasmanu, nakon dve vožnje koje su se sabirale za plasman, osvojio je Balša Đuričković u svom Folksvagenu Golf četvte generacije, sa ukupnim vremenom vožnje od 03:16,385 minuta. Međutim, van konkurencije nastupio je Aldin Ćorović u super atraktivnoj Opel Astri turbo i njemu u ruke ide pehar za najbolje ostvarno vreme u drugoj vožnji od 01:35,555 minuta. Ovo je Ćoroviću prvi zvanični nastup u novom automobilu, sa kojim će se takmičiti ove godine.

  Umesto očekivanog snega i leda, kakvo je karakteristično vreme za kraj januara na severu Crne Gore, snega jedva i da je bilo okolo staze, ali dosta prljava i klizava podloga opravdala je epitet zahtevne i atraktivne zimske trke. Tako je u subotu 27. januara na treninzima bilo sunčano sa par stepeni iznad nule, dok je u nedelju 28. kada je vožena trka bilo oblačno, ali opet u plusu, tako da je sneg koji je padao preko noći do podne i starta trke se potpuno otopio. Organizator AMSK “AP Sport” iz Pljevalja je kao i uvek bio na visini zadatka, satnica je ispoštovana, a takmičenje je proteklo u najboljem redu.

  Staza na kojoj se održava trka Dajevića Han – Rudnica je svima već dobro poznata, obzirom da je u upotrebi više od 15 godina, a ovoga puta vožena je kraća varijanta od 1900 metara. Staza od prošle godine nosi i naziv Nikola Asanović u čast šampiona koji nas je preranuo napustio.

  Drugo mesto u generalnom plasmanu ostvario je Aleksandar Krstevski u svom Ford Fokusu. Treće mesto, koje je verovatno i najveće iznenađenje ovog takmičenja, pripalo je debitantu Marku Jankoviću, a koji je vozio Pežo 106 1,3 reli i uspeo da nadmaši konkurente u mnogo jačim automobilima. Janković je inače iz trkačke porodice, njegov otac Milinko je dugo godina nastupao na takmičenjima u svim disciplinama auto sporta.

  U klasi kvadova pobedio je Daris Plakalo, inače najmlađi učesnik ove trke, a na drugom mestu završila je debitantkinja Zorana Kujović.

  U najslabijoj klasi smo imali samo jednog takmičara, a u pitanju je Zoran Vavić, pa je zbog pravilnika on morao nastupiti u jačoj klasi do 1200 ccm sa Nisan Mikrom, a uspeo je da dođe do drugog mesta. Prvi u ovoj klasi je Đorđe Kovačević u Sitroenu Sakso. Poslednje mesto na podijumu zauzeo je Stefan Milošev za volanom Juga 55 N.

  Janković je ujedno i pobednik u klasi do 1400, a na drugo mestu je Miloš Bulatović u Folksvagenu Polo 1,4. Treće mesto pripalo je Milošu Miloševu u Pežou 106 reli.

  Ubedljiv u klasi do 1600 bio je Petar Jovanović u Zastava Jugu, a njegov glavni konkurent i najbrži na treningu u ovoj klasi Milivoje Bulatović, izleteo je sa staze u prvoj trci i oštetio vešanje na svojoj Opel Korsi i nije mogao da nastavi trku. Drugi je veteran Miodrag Bulatović u Jugu, dok je treći Krsto Radović u Sitroenu C2.

  Krstevski je slavio u svojoj klasi do 2000, drugi je Dejan Kovačević u Opel Astri GSi, kome je ovo prvi nastup u ovoj klasi i novom automobilu. Treće mesto zauzeo je iskusni Janko Vlahović u Golfu druge generacije, uz napomenu da je imao dosta problema sa autmobilom.

  Jedini predstavnik u svojoj klasi bio je Đuričković, kao i Marko Bulatović u terencima.

  Sledeće takmičenje zakzano je za 17. i 18. februar u Mojkovcu, a organizator je AMSK “Gorštak” iz Kolašina.