1. i 2. Gaga off road rally 2023 otvorio sezonu

Ostala dešavanja Reli

  Sezona “off road” relija otvorena je 11. i 12. novembra, kada su održani 1. i 2. “GAGA off road rally”na teritoriji opština Žagubica i Majdanpek. Organizator trke je Automobilski sportski klub “GAGA Avala racing team” iz Beograda, a vožena su dva odvojena relija jedan u subotu,  a drugi u nedelju.

  Takmičenje se boduje za Nacionalni šampionat Srbije i Otvoreno prvenstvo Srbije u “off road” reliju. Suorganizator je Turistička organizacija opštine Majdanpek, a pokrovitelji opština Žagubica i opština Majdanpek.

  Prvog dana na programu su bila tri brzinska ispita Laznica (3,93 km), Kulmina (6,87 km) i Zdravča (9,30 km), ukupne dužine 20,10 km, dok je ukupna dužina itinerera iznosila 28,30 km, a podloga je logično pretežno makadamski i šumski putevi, koji su bili dostojan izazov za sve posade. Nakon verifikacije rano ujutro na startu se našlo tridesetak posada, raspoređenih u dve grupe i pet klasa, a do cilja je stiglo njih dvadeset i četiri. Grupa 1 su serijski, registrovani automobili, raspoređenih u dve klase po zapremini motora, klasa 1 do 2500 ccm i klasa 2 preko 2500 ccm. Grupa 2 su modifikovana vozila, a tu imamo tri klase po prečniku točka i to klasa 3 do 31″ (79 cm), klasa 4 od 31″ do 33″ (79 cm do 84 cm) i klasa 5 preko 33″, odnosno 84 cm.

  Pobednik prvog relija je posada u sastavu Peko Stanojević / Stefan Đurić, koji su vozili Isuzu Troper, a njihovo vreme vožnje iznosi 38:29,05 minuta. Drugi mesto osvojila je posada Predrag Predolac / Branislav Radenković u Suzukiji Džimi, a vozili su 45:15,5 minuta. Treća je posada Peko Stanojević / Milan Marjanović u Nisanu Terano, a vozili su 48:00,04 minuta.

  U klasi 1 pobedu su odneli pomenuti Predolac i Radenković, a na drugom mestu su Marko Nešić i Aleksandar Milić, a vozili su Suzuki Samuraj. Treće mesto zauzeli su Predrag Novaković i Zorica Jeremić, a vozili su još jedan Džimi, tako da je u ovoj klasi apsolutna dominacija japanskog proizvođača.

  Milivoje Kocić, istaknuti sportski funkcioner Sportskog auto i karting saveza Srbije, ovde je imao takmičarsku ulogu i zajedno sa svojim suvozačem Nenadim Dokmanovićem, stigao je do prvog mesta u klasi 2 u Tojoti Hajlaks. Vladislav Katić i Ivan Sandić završili su na drugoj poziciji u Tojoti Lend Kruzer, dok je na trećoj posada Stevan i Katarina Birčanin takođe u Tojoti Hajlaks, tako da je ova klasa u znaku Tojote.

  Marko Jovelić i Nemanja Bilinac u Suzukiju Samuraj pobedili su u klasi 3 ispred Igora Mladenovića i Igora Stevanovića u Grand Čirokiju.

  Posada Stanojević / Marjanović koja je završila treća u generalnom pobedila je u klasi 4 ispred posade Aleksandar Lalić / Stefan Stamenić u Micubišiju Pajero, koja je završila na drugom mestu u klasi.

  Pobednici u generalnom Stanojević i Đurić prvi su i u najjačoj klasi 5, a iza njih na drugoj poziciji je posada Marko Mladenović / Zoran Adamović u Nisanu Patrol.

  U plasmanu klubova prvi je ASK “GAGA Avala racing team”, drugi je ASU “AS Racing” iz, dok je treći ASU “AS”. U plasmanu sponzora prvo mesto osvojila je Vinarija Ćosić, drugi je GAGA Ford, a treći grad Zaječar.

  Na drugom reliju u nedelju se pojavilo ukupno 23 posade, 17 je došlo do cilja, a na programu su bila takođe tri brzinska ispita: Debeli lug (9,78 km) , zatim Markova krčma (2,33 km) i Kraku Frasina (7 km), čija ukupna dužina iznosi 19, 11 km.

  Prva kroz cilj prošla je posada Marko Nešić / Aleksandar Milić, a vozili su 42:25,8 minuta. Na drugom mestu su Predrag Predolac i Branislav Radenković, a vozili su 43:53, 0 minuta. Gost iz Bugarske Martin Petkov i njegov suvozač Danijel Milićević završili su treći, vozili su Nisan Patrol, a njihovo vreme vožnje iznosi 47:46,3 minuta.

  Klasa 1 je kao i generalni pripala posadi Nešić /Milić, drugo mesto osvojila je posada Stefan Spajić / Igor Morarević i Micubišiju L200, dok je treća posada Dragiša i Dušan Katić u Fordu Rendžer.

  Branislav Ristić i Marko Sarić odneli su pobedu u klasi 2, a vozili su Džip Čiroki. Drugoplasirana posad a u ovoj klasi je Nenad Milovanović / Zoran Godić u Mercedesu ML. Treći je Goran Jovanović, kome je suvozač Vladica Šljivić, inače istaknuti novinar koji prati automobilizam, a vozili su Džip Grand Čiroki.

  Drugoplasirani u generalnom Predolac i Radenković jedni su iz klase 3 koji su uspeli da dođu do cilja i uzmu pehar za prvo mesto.

  Klasa 4 pripala je posadi Aleksandar Lalić / Stefan Stamenić, dok su Vladislav Katić i Ivan Sadnić završili na drugom mestu. Dalibor i Đurđica Banjanc su završili na trećem mestu u Micubišiju Pajero.

  Martin Petkov, koji je završetak sezone na brdskim trkama iskoristio da se oproba i na ovom reliju, pobedio je u klasi 5 sa svojim suvozačem Danijelom Milićevićem. Drugo mesto pripalno je posadi Peko Stanojević / Stefan Đurić u Isuzu Troper, a treća je posada Milan i Marko Šopić u Nisanu Patrol.

  Naredni reli očekuje nas za dve nedelje, 25. i 26. novembra, kada se takođe održavaju dva takmičenja.