55. Serbia rally 2022 – Lista prijavljenih posada

Reli

Finalno takmičenje Šampionata Srbije u reliju i Otvrenog prvenstva Srbije 55. Srbija reli 2022 tradicionalno se vozi krajem septembra, ove godine od 23. do 25. u Vrnjačkoj Banji. To je četvrti reli za prvenstvo države i prvi i poslednji za FIA Evropski reli trofej Balkan. ž

Velika vest za sve fanove u Srbiji je da se na Srbija reli vraćaju dvostruki pobednici iz 2019. i 2020. godine, posada u sastavu Dušan Borković i Igor Marković u Škodi Fabiji Reli2 EVO. Tu je i “velika bugarska četvortka u Reli2/R5 automobilima, a među njima imamo još dva pobednika ovog takmičenja, prošlogodišnji Miroslav Angelov i Georgi Gadžev takođe u Škodi Fabiji reli2 EVO, kao i Plamena Stajkova / Rafija Kadirova pobednika iz 2016. u Škodi Fabiji R5. Prvi put u Srbiji nastupiće Martin Surilov i Zdravko Zdravkov, a publika će na stazi moći takođe po prvi put da vidi Sitroen C3 R5. Anton Titov / Dinko Georgiev su već vozili dva relija u svojoj Fabiji u Otvorenom prvenstu, pa tu računaju na dobar plasman. Ugur Sojlu dolazi iz Turske u Fabiji reli2, kao i Erkan Gural i Burak Čurakoglu u Hjundaiju i20 R5.

Lazar Milovanović i Dejan Golić nakon tri vezane pobede u domaćoj konkurenciji dovoljno je samo da završe reli i osiguraju titulu u generalnom plasmanu i Klasi RC4. Vladica Rabrenović i Radmil Radivojević dolaze u svom Renou Klio R3, a pored atarkitvnosti na njih se uvek mora ozbiljno računati. Velika vest je i da ćemo po prvi put na stazi ove godine videti Nikolu Jovića i Sanju Novaković u vremešnom Pežou 206 RC, ali oni se uprkos tome bore za sam vrh generalnog plasmana. Matija Stojanac i Dragan Bugarski su imali dovoljno vremena da pripreme svoj C2 R2 maks, tako da se nadaju dobrom plasmanu na ovom takmičenju. U ovoj klasi imamo još Toma Nikitovića i Marka Milanovića, koji su pauzu iskoristili da svoju Hondu dodatno unaprede, a tu si i Borko Simović i Marjan Nikolić čiji Klio ove sezone postiže dobre rezultate.

Klasa NAC2, sigurno veoma jaka konkurencija, a predvode je Aleksadnar Todorović i Srđan Maksimović u Pežou 106 1,3 reli. Trenutno vodeći, uprkos odustajanju u Valjevu, su Željko Milutinović i Aleksandar Srećković u VW Polo 1,4. Nakon dva relija vraća se posada Dejan Pejić / Dušan Đoković, a Polo bi trebao biti spreman za borbu za sam vrh klase. Debi u klasi, a nakon par sezona pauze, zabeležiće posada Ivan Maksimović / Dejan Andrić u bivšem automobilu Nikitovića, a reč je naravno o Polu, koji je potpuno obnovljen tokom sezone i trenunto su u fazi testiranja. Tu su i Dejan Radović i Nikola Pivaljević u Pežou 106, a identičan automobil voze i Predrag Stefanović / Aleksandar Stanić. Aleksandar Korčula i Miloš Đukić pokušaće i ovoga puta da izvuku maksimum iz Juga 65 1,3 grupe A, a Andrej Jašić i Mirko Stanić polako nabijaju kilometre i stiču iskustvo u Pežou 106 1,4.

Klasu NAC3 na startnoj listi predovde Goran Rabasović i Slaviša Novaković u Pežou 206, zatim Miloš Matić i Nenad Kolarević u svom C2, a koji su propustili Valjevski. Na stazi prvi put ove sezone su Stefan Vaseljivić i Aleksandar Roman, a voze Pežo 106. Zoran Milisavljević i Miroslav Branković su takođe na listi, prvi skuplja vredno bodove tokom cele sezone, dok se od drugog očekuje prvi start ove sezone na reliju.

Na začelju su momci iz Klase NAC1, a koje većina željno iščekuje pored staze. Konkurencija možda ne najjača u zadnjih par izdanja, ali svakao nas neće izneveriti. Tu su Ivan Raković i Dragoslav Tešanović, zatim Filip Vasović i Nebojša Gavrilović, kao i Nenad Filipović i Tatjana Milošević. Pomenuti trio se bori za pobedu, ali svakao moramo računati i na Aleksandar Tešanovića. Vladimir Đukić i Slobodan Kuzmanović nakon izletanja na prošlom takmičenju imaju imperativ za završe reli. Ove godine opet ćemo videćemo posadu Miodrag Miljković / Boban Slavković.

Ukupno 46 posada na listi, što je više nego odlična cifra za kraj sezone, a pored gostiju u moćnim reli2/R5 automobilima tu su i Ekatarina Stratieva, Nikola Mišev, David Tatra, Kan Sarpkaja itd…

Program takmičenja počinje u petak, kada je na programu verifikacija posada i tehnički pregled autmobila, zatim sledi “shakedown” od 15.00 do 17.30 gde će posade moći da odrade poslednje pripreme i podešavanje na vozilima. Ceremonijalni start biće upriličen u centru Vrnjačke Banje, a prva posada sa rampe kreće u 21.01 časova. Takmičarski deo relija raspoređen je na dva dana, ukupna dužina itinerera iznosi 519,27 kilometara od toga na 12 brzinskih ispita otpada 150,64 km što je 28,6 %. Prvog dana akcija kreće na Stanišncima (11,10 km) u 09.14, zatim sledi Silver (26,77 km) u 09.57 i Župa (8,60 km) u 11.40. Sledi servis, a zatim i drugi prolaz Stanišincima, Silverom i Župom u 13.40, 14.23 i 16.06. Drugog dana prvi brzinski ispit je Klobuk (9,20 km) u 09.08 sati, sledi Župa tamjanika (8,85 km) u 09.51 i Stanišinci u kontra smeru (10,80 km) u 11.04. Nakon servisa sledi još jedan prolaz u 12.23, 13.06 i 14.19. Cilj je u 15.22 sati.