In memoriam: Miroslav Angelov (1972-2023)

Reli

Nad reli zajednicu u Bugarskoj su se nadvili tamni oblaci. Otišao je čovek kojih je poslednjih godina dominirao reli stazama u Bugarskoj. Otišao je uvek drag gost na našim relijima u Srbiji. Otišao je Miroslav Angelov. Čovek koji je dokazao da su godine samo broj i za samo 11 godina bavljenja autosportom ostavio je dubok trag u bugarskom automobilizmu.

Karijeru je započeo 2012. godine su četrdesetoj godini života, završivši na 12. mestu u slabašnom Sitroen Saksu. Karijeru je nastavio u problematičnom Fiat Puntu S1600 s kojim mesecima nije uspeo da završi reli, a onda je prešao u Reno Klio R3 i na prvom reliju slavio u klasi 5, a do kraja godine je došao i do prve titule u klasi. Naredne sezone nisu bile toliko uspešne za Angelova, ali je uvek bio blizu vrha. Prelaskom u Pežo 208 R2, vratio se u top 3 u klasi RC4, a onda je došao automobil koji ga je proslavio. Najveći uspesi su krenuli sa Škodom Fabiom R5 kao i njenom naslednicom Fabiom Reli2 EVO. Uz četiri uzastopne titule prvaka Bugarske i dve titule prvaka Balkan Reli Trofeja, Angelov je treći najuspešniji bugarski vozač ikada. Poslednja titula je stigla 2021., a nakon toga je usledila veoma problematična 2023.

2022. u Bugarskoj nije bilo raspisanog šampionata, pa su se tek ove godine relisti vratili u okvire svog nacionalnog šampionata. Angelov, kao branioc titule, imao je mnogo problema, a izletanja su bila češća nego inače. Kao da je nešto slutilo što se desilo upravo danas na makadamskom testu u sklopu priprema za učešće u WRC2 šampionatu. Zvaničnog izveštaja još uvek nema, ali ono što se za sada zna je da je Angelov pri velikoj brzini udario u betonski blok / stenu (prema nekim izvorima brzina je iznosila 150 km/h). Ekipa hitne pomoći je ubrzo stigla na mesto nesreće, ali je Angelov preminuo u bolnici.

Njegov suvozač, Georgi Gadžev je za sada stabilno i van životne je opasnosti. Kristijan Solberg, na ovom makadamskom testu je bio u ulozi bugarinovog trenera, a nakon nesreće se oglasio na mreži X.com:

„Danas se desila najveća noćna mora za svakog trenera. Nisam bio u automobilu. Miroslav je udario direktno pravolinijski u betonski blok iz nepoznatog razloga. Udarac je bio ekstremno jak. Nažalost, Miroslav je izgubio život nešto kasnije u bolnici. Počivaj u miru Miro. Uživajte u svakom momentu života.“

Ekipa rallymagazin.rs ovim putem izražava saučešće porodici Angelov. Ostali smo bez dragog prijatelja, nekoga ko je uvek bio ljubazan i na zemlji, a živio je reli svakim atomom svoga bića. Miro počivaj u miru, vidimo se na nebeskim stazama!