Rok Turk Blanka Kacin Karcher Rally Kumrovec 2022

Turk i Kacin sjajnom vožnjom do slavlja u Kumrovcu

Reli

Slovenska posada Rok Turk i Blanka Kacin u Hyundaiju i20 Rally2 osvojila je 11. Kärcher Rally Kumrovec. Superiornom i atraktivnom vožnjom peterostruki aktualni prvak Slovenije stigao je na cilj u vremenu 52:38,5. Drugi su bili Mađari Antal Kovacs i Gergely Istovics u Hyundaiju i20 R5 s 1:33,3 zaostatka, dok su treću stepenicu pobjedničkog postolja izborili Bugari Ignat Isaev i Milen Iliev u Škodi Fabiji R5.


Juraj Šebalj i Marijan Stublić stigli su do pobjede u Prvenstvu Hrvatske. Nastupili su u Toyoti GR Yaris. U ukupnom su poretku bili četvrti. Drugu poziciju izborili su Alfred Kramer ml. i Jeanette Andersson Kvick u Peugeotu 208 Rally4 s 57,8 sekundi zaostatka, što im je bilo dovoljno za plasman na sedmo mjesto ukupno. Viliam Prodan i Zoran Raštegorac u Renaultu Clio Rally4 pokušali su do drugog mjesta, ali na kraju su ipak završili na trećoj poziciji s 5,4 sekunde iza Kramera i Kvickove. Ukupno su Prodan i Raštegorac bili osmi.


U premijernom nastupu na Rallyju Kumrovec 18-godišnji slovenski vozač Mark Škulj uz navigaciju Mateja Čara stigao je do izvrsnog šestog mjesta generalke u Fordu Fiesti Rally4, što je ujedno i najbolji plasman posada u vozilima na dva pogonska kotača. Nakon kiše koja je povremeno padala tijekom brzinskih ispita Terme Tuhelj u petak, subotnji itinerer vođen je po u potpunosti suhom i sunčanom vremenu. Uz stazu se okupilo nekoliko tisuća gledatelja koji su uživali u vožnjama posada i eno-gastronomskoj ponudi Hrvatskog Zagorja. Startalo je 68 posada iz devet zemalja, do cilja u Muzeju Staro Selo u Kumrovcu ih je stiglo 49. Manji broj posada nastup je završilo izlijetanjem, no bez težih posljedica. Većina je ipak iskusila gorku stranu rallyja i odustala zbog tehničkih kvarova vozila.


Turk i Kacin prekinuli su petogodišnju dominaciju austrijskih posada i postali prvi su prvi pobjednici Rallyja Kumrovec iz Slovenija. Na vječnoj listi i dalje je najuspješniji Mađar Janos Szilagyi s tri pobjede, slijede Austrijanci Hermann Neubauer i Niki Mayr-Melnhof sa po dva slavlja. Po jednu pobjedu imaju jedanaesto izdanje Rallyja Kumrovec samo jednom je slavila posada iz Hrvatske. Bilo je to 2013. godine kad su pobijedili Daniel Šaškin i Damir Bruner u Mitsubishi Lanceru Evo X. Posljednjih pet izdanja osvojile su posade iz Austrije. Hermann Neubauer i Niki Mayr-Melnhof slavili su po dva puta u automobilima Ford Fiesta R5 i Rally2, uz trojicu suvozača – Bernharda Ettela, Poldija Welsersheimba i Thomasa Zeisera. Godine 2020. slavili su Simon Wagner i Gerald Winter u Škodi Fabiji R5 Evo. Najuspješniji vozač i dalje je Mađar Janos Szilagyi s tri pobjede s Mitsubishi Lancerom Evo IX, dok jednu pobjedu s identičnim automobilom ima i njegov sunarodnjak Krisztian Hideg.

Press Rally Kumrovec foto: Uroš Modlic