Kale Rovanpera dominantno do pobede u Švedskoj!

WRC

Kale Rovanpera i Jane Haltunen su pobednici ovogodišnjeg izdanja Relija Švedska koji se po prvi put vozio u okolini grada Umea. Nakon brojnih problema  s nedostatkom snega koji su čak pretili da ovaj reli bude izbačen iz kalendara, premeštaj u severniji deo Švedske je bio pun pogodak jer su posade imale pravi zimski reli. Finac je već od starta krenuo silovito, mada se nije trudio da bue najbrži. Tek drugog dana, Rovanpera je prešao u vodeću ulogu i nastavio dominirati relijem do samoga kraja, a u prilog govori čak šest najbržih vremena na brzincima.

Drugo mesto pripalo je Tijeriju Nevilu i Martinu Videgeu. Belgijski dvojac je osvetlao obraz Hjundai Motorsporta koji se nije proslavio ni u Švedskoj, nakon katastrofalnog nastupa u Monte Karlu kada je do cilja došao samo Nevil. Ovoga vikenda, višestruki vicešampion sveta je bio daleko zadovoljniji svojim Hjundaijem i20 N Reli1, ali je pred njim i njegovim timom dug period razvoja i ispravki grešaka u prvobitnom kreiranju automobila.

Treća pozicija je otišla u ruke odličnog Esapeke Lapija i Jane Ferma. Iako su veći deo prošle sezone proveli u R5 automobilima, Lapi je jedini nastup u elitnom rangu upisao u svom privatnom aranžmanu za volanom Tojote Jaris WRC. Ovoga puta je po prvi put seo za volan GR Jarisa Reli1 i od starta je odušeljavao. Naravno, Lapi je kvalitetan vozač, a ovakvi uslovi favorizuju vozače iz nordijske regije.

Japanski vozač, Takamoto Katsuta, završio je reli na četvrtom mestu sa preko 2 minute zaostatka za pobednikom. Katsuta nije bio preterano zadovoljan učinjenim tokom ovog vikenda, ali je izrazio optimizam za neke naredne relije u budućnosti jer je ponajviše zadovoljan automobilom koji je sposoban za borbe u samom vrhu. Peti je bio Gas Grinsmit, jedini vozač Forda u bodovima. Adrijen Furmo je odustao zbog tehničkih problema, a Kreg Brin je još prvog dana upropastio svoj reli u Švedskoj. Britanac je trenutno četvrti u generalnom plasmanu sa 20 poena, 26 manje od prvoplasiranog Rovanpere. Šesto mesto je pripalo Oliveru Solbergu.

Od sedmog mesta kreću vozači u sklopu WRC 2 šampionata koji su bili odlični ovog vikenda i pružili odličnu zabavu publici. Pobedu je odneo svetski prvak u WRC 2 kategoriji i branilac titule, Andreas Mikelsen u Škodi Fabiji Reli2 EVO. Norvežanin se tokom prva dva dana borio s Ole Kristijanom Veibijem, ali je otpor u potpunosti slomljen trećeg, finalnog dana kada je Veibi napravio grešku i udario u snežni nanos i izgubio dosta vremena. Ipak, Veibi je zadržao drugo mesto u WRC 2 šampionatu i osmo u generalnom plasmanu. Deveta pozicija je pripala Jari Hutunenu u M-Sportovoj Ford Fijesti Reli2. Finac je bio solidan ovog vikenda, ali nije bio ni blizu da pripreti Norvežanima. Poredak najboljih deset je kompletirao Egon Kaur u Folksvagen Polu R5.

Naredni WRC reli se vozi u našem komšiluku. Drugo izdanje WRC Relija Hrvatska na rasporedu je od 21. do 24. aprila.