Poslednji ispraćaj „gradonačelnika Bratbija“

WRC

Znamo, nismo najažurniji niti najbrži. U ovom slučaju ne želimo ni biti. Uostalom, ko god je otvorio bilo koji informativni portal, već je sigurno video da smo u prošli četvrtak ostali bez Krega Brina. Irac je smrtno stradao na testiranju pred Kroacija reli koji se vozi ove sedmice. Sve je to bio jedan splet nesrećnih okolnosti, jedan u milion takvih slučajeva. Sudbina je htela da ostanemo bez najvećeg osmeha u WRC šampionatu.

„Gradonačelnik Bratbija“, jedan od poslednjih „bisera“ koje je prosipao u svakoj izjavi nakon odvezenog brzinca. Njegova karijera je bila sve samo ne mirna plovidba. Neretko potcenjivan, Brin je često bio na meti kritičara koji su kreirali atmosferu u kojoj bi neki prosečan vozač odustao, dok se on savršeno nosio sa kritičarima te je svoje odgovore davao za volanom. Iako je za svoju celu karijeru imao samo jedan celosezonski angažman, Brin je ostvario devet plasmana na podijum, prvi već u prvoj sezoni sa Sitroenom 2016., a poslednji je upisao u februaru ove godine u Švedskoj.

Upravo je relijem u Švedskoj začepio usta i zasigurno pokazao ko je i šta je, te koliko vredi. U sjajnom maniru se vratio i svi smo očekivali mnogo od Brina u Hjundaiju. Sve je delovalo bajkovito za Irca kojeg su mnogi počeli gledati kao ozbiljnog kandidata za najviše plasmane. Meksiko je preskočio, a zatim je stigao u Zagorje kako bi se što bolje pripremio za Kroacija reli. Pun nade nakon odličnog rezultata prošle godine u ne toliko konkurentnoj Pumi, Brin je bio među favoritima za pobedu. Nažalost, nikada nećemo saznati šta je sve mogao na ovom reliju, kao ni do kraja karijere.

Danas je sahranjen u svojoj rodnoj Irskoj. Brin nije bio samo vozač. Brin je živeo autosport. Svaku priliku, koristio je da vozi i historik relije, uživajući u čarima BMW-a M3 E30, Ford Eskorta Kosvorta, Ford Sijere Kosvort i drugih legendarnih automobila koji donose nešto više što nemaju moderni automobili. Ništa mu nije bilo poniženje voziti. Da li ima četiri točka? Ima. Da li ima kavez? Ima. To je bilo dovoljno za Brina da bi odabrao svoju trkačku spravu za vikend. Reli i autosport su mnogo izgubili, a jedan od poslednjih romantičara danas je ispraćen na večni počinak.

Počivaju u miru Kreg i vidimo se drugom prilikom!