Brdska trka „Nagrada Negotina 2022“ – Carski slavio, Subotić najbrži u domaćoj konkurenciji

Brdske trke

Minulog vikenda na stazi „Manastir Bukovo“ kod Negotina vožena je četvrta trka Nacionalnog šampionata Srbije i Otvorenog prvenstva Srbije. Pored domaćih takmičara imali smo goste iz Bugarske i Severne Makedonije, a nakon dve vožnje pobedu je odneo Ilija Carski u Mucubišiju Lanser evo IX, automobilu kategorije E1, koji je vozio 02:51,968.

  Bugarski as u potpunosti iskoristio potencijal svog automobila, na radost brojne publike, a ujedno je i oborio rekord staze, koji sada iznosi 01:25,368. Borba za drugo mesto generalnog plasmana je bila izuzetno uzbudljiva, a na kraju kao pobednik izlazi Momir Miško Subotić u Pežou 206, a razlika u odnosu na trećeplasiranog Ivana Ivanova u Audiju kvatro iznosi svega 0,014 delova sekunde. Ivanov je u prvoj vožnji bio brži, da bi u drugoj napravio grešku, dok je Čačanin bio konstantan i vozio obe trke „u sekundu“.

  Lepo vreme tokom oba takmičarska dana, u subotu na zvaničnim treninzima i nedelju 17. jula kada je vožena trka išlo je na ruku svim učesnicima, pa smo tako nakon uvodne Tare i kišnog Zlatibora i Kopaonika imali trku u suvim uslovima. Međutim, ova staza je poznata kao izutetno klizava, tako da uprkos dužini od 2620 metara, bila je pravi izazov, a okvirno poslednja trećina staze ima potpuno novu asfaltnu podlogu. Organizator ASK „Gaga Avala racing team“ iz Beograda, uz podršku ASU „AS“ iz Zaječara bio je na visini zadatka, tako da je sve proteklo u najboljem mogućem redu, a Negotin se pokazao kao dobar domaćin.

  U Klasi I najbrži je domaći takmičar Marko Mitić, koji je ubedljivo slavio, sa razlikom od preko tri sekunde u odnosu na drugoplasiranog Mateju Nikolića, da bi Filip Zvezdić zauzeo treće mesto. Nikolić je ujedno i najbrži od juniora, a ovaj trio se već sada izdvojio u borbi za titulu na kraju sezone.

  Klasom II nastavlja da dominira Miloš Mirković, koji je upisao četvrtu uzastopnu pobednu na četiri održane trke. Drugi je i pored greške i kratkog izletanja van staze Petar Jovanović. Treće mesto zauzima Dušan Janković.

  Klasa III je ovoga puta nažalost imala samo jednog takmičara, a u pitanju je Ivan Stanojević u Pežou 106.

  Klasa IV je izuzetno uzbudljiva ove sezone, a prvu pobedu zabeležio je Dragan Lukić u Zastavi Jugo 1,4 E1. Posle dosta malera, aktuelni šampion se vraća u trku za zlatno odličje. Dejan Vukić je ovoga puta morao da se zadovolji drugim mestom u svom Suzukiju Svift 1,3 GTi, a nakon uloženog prigovora ispostavilo se da je sve u redu i u propisanim merama, tako da Zaječarac ima dodatno zadovoljstvo za slavlje. Treći je Dejan Ilić Dženiks, veteran u atraktivnom Jugu 1,4 E1.

Klasa V imala je svega dva takmičara, prvi je Miloš Spasojević u Pežou 206 1,6, dok je drugi Zoran Milisavljević u Škodi Feliciji, koja uporno završava trke i prikuplja vredne bodove.

  Klasom VI su dominirali gosti iz Bugarske, a prvi je Cvetan Mitkov u atraktivnoj Hondi Sivik 1,6. Drugi je njegov zemljak Martin Petkov u još jednoj Hondi, a treći je domaći takmičar Vladimir Đurić u Sitroenu C2. U poredku za Šampionat Srbije prvi je Đurić, drugi Mario Zahirović, a treći Igor Morarević.

  Klasa VII protekla je u znaku Borka Simovića, čiji Reno Klio nastavlja da uzima pehare, drugi je Života Milić u Pežou 306, dok je treći Miroslav Branković u još jednom Kliu RS, a koji je zabeležio je jedno okretanje na stazi, srećom bez ikakvih posledica.

  Klasa VIII pripada Krumu Krumovi u Ladi VAZ 2105, drugi je Dragan Balačikić u Hondi Sivik tajp R, dok je Dejan Manasiev iz Severne Makedoniju u Renou Klio. Pehar za treće mesto odlazi Nebojiši Janoševiću u Hondi Sivik tajp R za Šampionat.

  U Klasi XI poredak je isti kao i za generalni plasman, dok je za Šampionat prvi Momir Subotić, drugi Vladimir Vasilev u Audiji S2 kvatro, a treći Dejan Čolović u Ford Fokusu, koji u subotu nije nastupio na drugom zvaničnom treningu zbog kvara automobila, da bi se besana noć na kraju isplatila.

  Na startu trke našlo se 43 takmičara, od toga dvojica iz Severne Makedonije, sedam iz Bugarske i 34 sa licencama SAKSS-a.

  Nared trka zakazana je za 13. i 14. avgust na Divčibarama.