Brdska trka Pljevlja 2022: Kačandoli spretno do pobede

Brdske trke

U Pljevljima je vožena treća trka Šampionata Crne Gore na brdskim trkama. Atraktivna i zahtevna staza na relaciji Dajevića Han – Rudnica je ugostila i FIA Šampionat Centralnoevropske Zone, pa su tako u Pljevlja došli i vozači iz regiona. Najbrži je bio Valdet Kačandoli u Suzuki Sviftu koji je nakon treninga sedeo na drugom mestu i činilo se da nema realne šanse za pobedu pored Nikole Asanovića, ali kvar motora na njegovoj Normi u prvoj vožnji, Podgoričanina je izbacio iz konkurencije pa je Kačandoli imao prilično lagan posao do kraja trke.

Drugo mesto je osvojio Demoli Gazmend u Radikalu sa 12,6 sekundi zaostatka za Kačandolijem. Treći je bio gost iz Slovenije, Anže Dovjak. Vozač OPV Sporta je u svom vrhunski pripremljenom Pežou 208 Reli4 došao do prvog mesta u kategoriji 1. Četvrti u generalnom, a prvi u Šampionatu Crne Gore, bio je Nemanja Kašćelan koji nakon treninga nije pokazivao zavidnu formu, ali je zablistao kada je bilo najpotrebnije. Poredak pet najboljih je kompletirao Milan Jakšić, prvi u klasi N2000. Kiša je po prvi put u istoriji padala za vreme obe trke iznad Pljevalja, a mestimično je na stazi bio i pravi potop, pa je to bio dodatni izazov za sve učesnike.

Klasa N1150

Pobedu u klasi N1150 je izborio Vladimir Jovanović. Vozač AMSK Podi je nakon više od godinu dana nanio poraz aktuelnom šampionu klase, Ivanu Subotiću koji je nakon prve vožnje vodio, ali je u drugoj napravio grešku i ipak ispustio prednost. Jovanović je tako završio prvi, a Subotić drugi. Treće mesto je pripalo Miljanu Nikoliću.

Klasa N1400

Zlatko Sindik se početkom sezone oprostio od svog Juga grupe A prešao u jaču klasu. Iako se nadao da će imati jaču konkurenciju ove godine, čini se da je ipak bilo bolje ostati u „Jugu“, jer je u Pljevljima bio potpuno sam pa je put do pobede bio mnogo lakši nego što je očekivao.

Klasa N2000

Milan Jakšić je upisao novu pobedu u klasi N2000. Pored odličnog rezultata u klasi, Jakšić je bio drugi u Šampionatu Crne Gore i prvi u Grupi N. Najbliži konkurent mu je bio Veljko Stanišić koji izvlači maksimum iz svog automobila koji nije dovoljno konkurentan za borbu za sami vrh.

Klasa A1150

U klasi A1150 je bio najbrži Dragan Mudreša. Mudreša je imao dosta lagan posao obzirom na to da je Jovan Radović ostvario dosta slabiji rezultat u prvoj vožnji. Treća pozicija je pripala Dušanu Tujkoviću koji se nije mogao umešati u borbu za pobedu ovoga vikenda.

Klasa A1400

Jedini takmičar u klasi A1400 je bio Alen Piranić. Vozač AMSK Podi je nastupao za volanom Zastave Jugo, a od boljeg plasmana ga je udaljila druga vožnja u kojoj je imao dosta lošije vreme.

Klasa A1600

U klasi A1600, Marko Pejović je sam nastupao i došao do laganog trijumfa. Predstavnik Podgorica Rejsinga je u takvim okolnostima mogao pobediti samo sebe, ali je uspešno došao do cilja i dvadesetog mesta u generalnom plasmanu trke.

Klasa H1000 Eldin Senadović se u Pljevljima vratio na pobednički podijum. Ni Senadoviću nije bilo preterano zanimljivo u klasi pošto je imao samo jednog rivala, Stefana Joksimovića koji nije imao pravu šansu protiv daleko bržeg Senadovića i njegovog Juga.

Klasa E1 1200

U klasi E1 1200, desilo se možda i najveće iznenađenje u Pljevljima. Pobedu nije odneo Luka Špadijer, već iskusni Željko Radonjić. Špadijer je nakon subotnjih treninga važio za jasnog favorita, ali u nedeljnoj trci nije uspeo da pronađe tempo od subote po kiši usled neadekvatnih pneumatika.

Klasa H1400

Ako su druge klase bile prilično prazne, u H1400 je bilo čak 11 vozača. Najbrži od njih je bio Mile Malović u Hondi Sivik koji je stigao i do odličnog šestog mesta u generalnom plasmanu i trećeg mesta u Šampionatu Crne Gore. Drugo mesto je osvojio Stefan Milinić koji je prešao u redove AMSK Podi, dok je treći bio Baćko Vujović.

Klasa H1600

Pobednik trke u generalnom plasmanu za Šampionat Crne Gore je još jednom bio neprikosnoven u svojoj klasi. Nemanja Kašćelan je bio sam u klasi, ali ga to nije „uspavalo“ i bio je munjevito brz na stazi i dokazao zašto je već godinama nedodirljiv.

Klasa H2000

Radivoje Janjušević se nakon greške u Kotoru vratio na stazu sa stilom. Pobedom se vratio na put odbrane titule u klasi. Drugi je bio Dmitri Efimkin u Ford Fokusu, dok je treće mesto pripalo Predragu Vujoviću u BMW-u serije 3.

Klasa H2000+

Jedini takmičar u klasi H2000+ je bio Filip Petković. Takmičar AMSK Kotor je stigao do devetog mesta u generalnom plasmanu što je uvetovano lošijim rezultatom u drugoj vožnji kada se okrenuo na stazi. Petković je odabrao nastup u Pljevljima umesto na trci Šampionata Evrope koja se vozila u Švajcarskoj, a sigurni smo da će do kraja sezone Petković probati upisati još neki nastup u elitnom rangu.