Brdska trka Sopot 2023 – Duplo slavlje za Brkića

Brdske trke

  Sezona šampionata Srbije na brdskim stazama nastavljena je proteklog vikenda duplom brdskom trkom na Kosmaju pod nazivom “Nagrada Sopota I 2023” koja je vožena u subotu 16. septembra i “Nagrada Sopota II 2023”, a koja je održana u nedelju 17. septembra. Pored toga, organizator SU “Rally 2010” iz Beograda je u nedelju organizovao kup Kosmaja, na kome su imali pravo nastupa i takmičari iz drugih disciplina. Pokrovitelj manifestacije je opština Sopot.

  Pobednik u oba dana uz rekorde staze je Uroš Brkić u prototipu Norma M20 F, a koji je iskoristio pauzu u šampionatu Centralno evropske zone u kojoj se trenutno takmiči. Uz to, postavio je i novi rekord staze “Manastir Tresije”, dužine 2005 metara, a koju je najbrže prevezao u trećoj vožnji u nedelju sa vremenom 01:02,651 minuta. Ukupno njegovo vreme u subotu iznosi 03:09,806 dok je u nedelju bio još brži i vozio 03:08,702 minuta.

  Oba takmičarska dana su održani jedan nezvanični trening i dva zvanična treninga, kao i tri trke koje su se sabirale za plasman. Vreme je poslužilo sve učesnike, pa je tokom oba dana bilo sunčano, dok je preko noći padala kiša. Na startu trke u nedelju smo imali 47 takmičara iz Srbije, Crne Gore i Bugarske, dok ih je u nedelju bilo 54.

  Drugo mesto na prvoj trci u generalnom plasmanu zazuzeo je Momir Subotić u Pežou 206 2K8-4, dok je treći Vitomir Cvetić Susi u VW Golfu 1,6 mk1. Duel dana koji su svi iščekivali je izostao obzirom da je Aleksandar Vidosavljević Bobo izleteo na treningu i oštetio svoj Pežo 106 maksi. Ekipa je dala sve od sebe da osposobi auto za trku koja je počinjala u pola tri popodne, ali nisu uspeli. Sreće nije imao ni njegov glavni konkurent ove sezone Aleksandar Dimitrov, kome je crkao motorni računar na Hondi Sivik 1,6 i pre starta takmičenja.

  Klasa I je slobodno možemo reći oduševila sve i nadamo se da ćemo takmičare gledati i iduće i narednih sezona u ovoj klasi, uprkos najavi SAKSS-a da će ista biti ukinta. Na startu smo imali čak devet takmičara, a pobedu je odneo Slobodan Rabrenović ispred Nemanje Lukovića. Treći je bio Aleksandar Stevanović, a razila prva tri je svega nešto iznad sekunde.

  Miloš Mirković je dobio još jednu trku u klasi II, ali je Ivan Obradović na kratko uspeo da ga ugrozi tokom trke, ali je napravio grešku i ipak završio na drugom mestu. Treći je Mateja Nikolić.

  Dejan Vukić je konačno pobedio u klasi IV ove sezone u svom Suzukiju Svift 1,3 GTi. Drugo mesto zauzeo je Miloš Ivković, uprkos problemim sa automobilom na zadnjoj vožnji, dok je Dragoljub Arsić treći u Pežou 106 1,3 reli. Baćko Vujović, vodeći u Otovorenom prvenstvu Srbije je izleteo sa staze i nije mogao da nastavi trku, a njegova Honda Sivik 1.4 srećom nije pretrpela oštećenja.

  Napeto je bilo i u klasi V, a pobedio je Miloš Spasojević u Pežou 206 1,6 SL, ispred Petra Jovanovića u identičnom automobilu. Treće mesto osvojio je Aleksandar Garčević u Sitroenu Sakso 1,6 koji je prvi put nastupio na brdu ove sezone.

 Cvetić je slavio i u svojoj klasi VI, dok je drugi Viktor Tužarov u Pežou 106. Treće mesto je zauzeo još jedan gost iz Bugarske Martin Petkov u Sitroenu C2 1,6. U ovoj klasi nastupila je i gošća iz Crne Gore Ena Plakalo u Sitroenu Sakso, kojoj ide pehar u damskoj konkurenciji.

  Okršaj relista imali smo u klasi VII, a pobednik je Nikola Jović u Pežou 206 2,0 RC. Drugo mesto ide u ruke Jovana Rogulića koji je vozio Hondi Sivik tajp R, dok je treći Borko Simović u Renou Klio 2,0 RS.

  Danijel Panić je pobedio u klasi VIII u svojoj Hondi Sivik, a drugi je Aleksa Radojković u još jednom Siviku, ali novije generacije. Treći je Aleksandar Rogulić u Pežou 206 2,0 maksi.

  Klasa X je pripala Veljku Alempijeviću u Miniju kuper S, dok je drugi Željko Đunisijević u Fijatu 500 abart. Treće mesto je Dragan Lukić, a vozio je Hondu Akord.

  Brkić je slavio i u svojo klasi XI, a drugi je Subotić. Treće mesto zauzeo je Edin Ujkanović u Opel Korsi.

  Kup starovremenskih vozila “fića” pripao je Milanu Pecelju, ispred Lazara Krstića, dok je treći Ivan Vujović.

  Drugog dana na startu se pojavio i Bobo sa spremnim maksijem i osvojio drugo mesto u generalnom plasmanu, ispred Aleksandra Dimitrova koji je treći. Brojna publika je zaista uživala u maestralnim vožnjama.

  Luković je uzvratio i pobedio u klasi I ispred Rabrenovića dok se Miodrag MIljković trećim mestom oprostio od svog “malog N-a”, koji je našao novog vlasnika. Prvih šest takmičara u ovoj klasi se vozilo u četiri sekunde.

  Mirković je potvrdio naslov šampiona u klasi II još jednom pobedom. Obradović je napravio grešku i umalo izelteo sa staze i to ga je koštalo druogo mesta, koje je osvojio Mateja Nikolić, dok je Obradović treći. Dušan Žarković je izleteo sa staze i nažalost prilično oštetio svog hibrida, tako da je ova sezona za njega verovatno gotova.

  Klasa IV je pripala je Baćku Vujoviću, koji je upisao petu pobedu ove sezone. Dejan Vukić je završio drugi, dok je treći Dragoljub Arsić.

 Klasa V imala je isti poredak kao i subotu, dakle Spasojević, Jovanović pa Garčević.

 Dimitrov je slavio i u svojoj klasi VI ispred Cvetića, dok je treći Tužarov.

Jović je opet pobedio u svojoj klasi VII, dok je Borko Simović drugi, ispred Jovana Rogulića.

Klasa VIII je bila u znaku Vidosavljevića, a drugo mesto na podijumu zauzeo je Panić. Treći je Radojković. Aleksandar Rogulić je izleteo sa staze na treningu, ali je prateća ekipa uspela da osposobi njegov automobil za trku i na kraju je završio četvrti. U ovoj klasi videli smo i živu legednu jugoslovenskog i srpskog automobilizma Dragomira Milenkovića Šilju, koji se nakon decenije pauze vratio na stazu za volanom Pežoa 306.

  Đunisijević je pobedio u klasi X, ispred Dragana Lukića. Isti poredak je viđen i u klasi XI, dakle Brkić, Subotić pa Ujkanović.

  Krstić je pobedio u kupu, ispred Pecelja, dok je Vujović opet treći.