“Nagrada Beograda – Avala 2021”: Ivan Mandić za volanom novog automobila najbrži na treninzima

Brdske trke

Nakon što je slavio na prvoj trci sezone, Mandića nismo viđali na stazama sve do poslednjeg ovogodišnjeg “plesa” na Avali kada se pojavio ponovo u Reno Kliju, ali potpuno drugačijem od onog kojeg je vozio poslednjih sezona

Ivan Mandić “Ćima” je bio najbrži na današnjim treninzima koji su voženi na čuvenoj stazi “Avala”. Treninzi za “Nagradu Beograda 2021” su voženi u promenljivim uslovima pa su vozači morali biti veoma oprezni na klizavoj stazi, ali su se stvari nešto više “iskristalisale” na drugom treningu kada su svi mogli opuštenije da voze i stisnu jače papučicu gasa.

Mandić je prvi trening propustio pa je prvi zvanični takmičarski nastup s novim Reno Kliom Kup pete generacije sačekao drugu trening vožnju na kojoj je briljirao i pobedio čak i Poljaka Gregora Dudu u Hjundaiju i20 WRC. Njih dvojica su bili svet za sebe na današnjim treninzima pošto je trećeplasirani, Momir Subotić, za Mandićem kasnio čak 15.545 sekundi.

Pravi podvig u generalnom plasmanu je napravio Miloš Mirković. U Zastavi Jugo 55 “Hibrid”, Mirković je odvezao četvrto najbrže vreme dana, a za Subotićem u daleko moćnijem Pežou 206, kasnio je samo osam desetinki, a iza sebe je ostavio još jednog Poljaka, Karola Dudu u Sitroenu C2 RX DM koji je ujedno i kompletirao poredak najbržih pet na treninzima.

Petar Miloradović, još jedan vozač “Hibrida”, takođe je bio odličan. Za Dudom je kasnio nešto više od desetinku i po, a za ljutim konkurentom u klasi nešto više od šest desetinki. Sve ukazuje na to da će Mirković i Miloradović imati epski finalni okršaj ove godine. Aleksa Radojković je danas dosta niže u generalnom plasmanu nego inače. “Tek” sedmo mesto u Hondi Sivik nije rezultat na koji nas je Radojković navikao, ali pre svega važno je da treninzi prođu bez problema i da Radojković povrati samopouzdanje i poverenje u automobil nakon što je u Sopotu imao teško izletanje.

Naš “domaći” gost Ivan Ivanov, zauzeo je osmo mesto u generalnom plasmanu. Ivanov je dobro poznato lice na našim stazama, a kako je ove godine vozio sve relije te je i gostovao i na brdskim trkama, Ivanova više ni ne možemo smatrati gostom. Još jedan gost smestio se u top 10. Vlatko Kostovski iz Severne Makedonije je u svojoj Opel Astri došao do devetog najbržeg vremena dana, ostavivši iza sebe Dejana Vukića iz “ASU As”. Vukić je bio poslednji vozač unutar deset najbržih, od njih 55 koliko je danas ostvarilo plasman na treninzima.

U FIA Šampionatu Centralnoevropske zone, bodovaće se ukupno 11 takmičara. Kao i u generalnom plasmanu trke, prvi je Ivan Mandić, drugi Gregor Duda, dok je Karold Duda sa petog “skočio” na treće mesto. Aleksa Radojković je četvrti, dok je Vlatko Kostovski peti. Šesti u poretku FIA CEZ šampionata, bio je gost iz Bosne i Hercegovine. Goran Dojčinović je nakon osvojene osamnaeste titule u bh. prvenstvu došao na Avalu kako bi okončao svoju uspešnu sezonu u kojoj je zaradio i priznanje “Dijamantska kaciga”.

Dojčinović je na današnjim treninzima dosta kalkulisao i ispitivao stanje staze, obzirom na to da mu ovo nije prvi nastup na Avali te je dovoljno upoznat koliko može biti nezgodna. Iza Dojčinovića smestio se još jedan Bosanac, Armin Mujkanović, ali u njegovom slučaju, ovo su bili prvi kilometri na kultnoj stazi čija je trka dugo nosila naziv i “Kup magle”. Mujkanović se dosta dobro snašao i sakupio mnogo korisnih informacija za sutrašnju trku, koja bi mogla biti i oproštajna u ovom automobilu.

Miljko Vojinović je bio među atraktivnijim takmičarima na stazi. Veoma klizava podloga u kombinaciji s njegovim veoma snažnim Porše Kajmanom sa zadnjim pogonom, publici je donela mnogo zabave, a Vojinoviću dosta “muke” da ostane na stazi. Uslovi na stazi koji ne pogoduju njegovom automobilu ga nažalost stavljaju u red “autsajdera”, a sam Vojinović ne može na to uticati već se samo nadati za nešto lepše vreme sutra kada će moći izvući više potencijala iz svog Poršea.

Deveto mesto je pripalo Milanu Kostadinoviću. Vozač Auto Rojal kluba je u svojoj Zastavi 1000 došao do devetog mesta u poretku CEZ šampionata, a najveći konkurent za to mesto mu je Uroš Brkić koji ovoga vikenda vozi Hondu Sivik, umesto Folksvagen Pola s kojim je vozio tokom cele sezone. Poslednji u poretku CEZ-a je bio Zlatko Trajanovski iz Severne Makedonije u Sitroenu Sakso VTS.

Trka za “Nagradu Beograda 2021” vozi se sutra od 11:00. Kompletne rezultate možete pogledati OVDE.

RallyMagazin RS Team