Vasilije Jakšić predstavio novi automobil za drugi pohod na titulu prvaka Evrope

Brdske trke

Crnogorski automobilista, Vasilije Jakšić, u vinariji Storia di Pietra, održao je svečano predstavljanje novog automobila s kojim će u narednoj sezoni ponovo krenuti u pohod na drugu titulu prvaka Evrope u karijeri. Kotoranin je historijski uspeh za Crnu Goru postigao već prošle godine, učinivši nešto što niko nije pre njega, a i u narednoj godini ima isti cilj.

Nakon što je 2022. godine osvojio titulu prvaka Evrope na poslednjoj trci u Buzetu, Jakšić je odlučio da proda svoj šampionski Mitsubishi Lancer EVO 9 i krene u lov za novim, još većim izazovom. Pred njim je sada potpuno nova trkačka sprava, fabrički automobil koji priprema Hyundai Motorsport, a koji se dokazao višestrukim titulama u Svetskom touring šampionatu, ali i u brdskim šampionatima. Hyundai i30 N TCR koji je sada u Jakšićevom vlasništvu je zapravo šampionski automobil kategorije 1 za 2023. godinu, a u Crnu Goru je stigao iz Severne Makedonije, gde je bio u vlasništvu Jakšićevog dobrog prijatelja Igora Stefanovskog.

Na promociju su stigli brojni Jakšićevi prijatelji, partneri i kolege trkači, a događaj je izazvao i veliku medijsku pažnju. Svaki Jakšićev nastup u 2022. se pomno pratio, a crnogorska javnost je s nestrpljenjem isčekivala izvještaje s trka, pratila prenose uživo, kao i rezultate na internetu, prateći šta njihov zemljak radi širom Evrope.

Jakšićeva očekivanja od naredne sezone su velika. Pred njim je i ovoga puta veliki izazov. Iako je 2022. svaka staza bila nova, olakšavajuća okolnost je bila vrhunsko poznavanje Mitsubishi Lancera s kojim se takmičio, a ovoga puta je situacija obrnuta. U ovom pohodu, Jakšić će morati što prije da se adaptira na novi automobil koji ima 350 KS koje šalje samo na prednje točkove putem sekvencijalnog menjača, za razliku od Mitsubishija koji je bio nekih 70 KS jači, ali je imao i pogon na sva četiri točka, kao i dogbox menjač.

No prema prvim testovima, Jakšić se već sada u Hyundaiu nalazi u svojoj zoni, obzirom na to da je na poslednjoj trci Šampionata Crne Gore i Prvenstva Hrvatske voženoj u Dubrovniku slavio u ukupnom poretku trke, a onda je ostvario i vrhunski rezultat na revijalnoj trci u Skradinu gde je bio najbrži od vozača s TCR automobilima.

Jedno je sigurno. Od Jakšića svi možemo očekivati vrhunske rezultate kao i veliku borbenost na stazi. Gledajući sve faktore u narednoj sezoni, Jakšić važi za jednog od najvećih favorita za titulu, kako u grupi 3, tako i u poretku kategorije 1.