Vasilije Jakšić uprkos brojnim problemima slavio na startu sezone u Francuskoj

Brdske trke

U Francuskoj je ovoga vikenda započela sezona Evropskog šampionata u brdskim trkama. Brdska trka San Žan du Gard je otvorila sezonu 2022. a trku su za Evropski šampionat završila 33 takmičara. Pobedu u generalnom plasamanu je odneo Kristijan Merli za volanom Osele FA30 s dva ubedljivo najbrža vremena. U kategoriji 1 (touring automobili), prvo mesto je pripalo Karlu Šagerlu u Folksvagen Golfu Reli.

Svoj pohod na titulu šampiona Evrope započeo je i Vasilije Jakšić. Višestruki prvak Centralnoevropske zone i Crne Gore ove godine nastupa u sklopu Grupe 4. Nakon impresivnog nastupa na poslednjoj trci Evropskog šampionata prošle godine u Buzetu, Jakšić je najavio pohod na najveću titulu u svojoj karijeri. Francuska je pokazala zube Jakšiću, ali Kotoranin je ipak uspešno odoleo svim izazovima ovog vikenda.

Već prvog dana su krenuli problemi s autom koji u zatim rešeni pre drugog treninga. Ipak, da ovo bude pravo „vatreno krštenje“ pobrinuo se diferencijal na Jakšićevom Micubišiju koji je pukao. Jakšić je ipak uspeo da završi trku i upiše pobedu u Grupi 4:

„Otišli smo 2.000 od kuće na prvu trku Evropskog prvenstva na brdskim stazama kombijem, koji je poslužio i za učenje staze, a i za treninge. Tehnički pregled koji smo jedva prošli zbog novih pravila Performance Factora, gdje smo dobili balast čak od 70 kg. Staza je bila veoma zahtjevna i privikavao sam se na auto. Na treningu sam bio koliko toliko dobar, bio sam zadovoljan. Došla je trka na kojoj mi je pukao diferencijal, ali bez obzira na sve uvijek idem do kraja. To se isplatilo – prva runda, prvo mesto! Hvala svima na ogromnoj podršci, prijateljima, kumovima, sponzorima bez kojima sve ovo ne bi bilo moguće. Sledeće stanica: Portugal!“, zaključio je Jakšić.

Sledeća trka za Evropski šampionat na brdskim stazama se vozi u Portugalu 6-8. maja 2022.