Zimska trka Žabljak 2023 – Đuričković slavio na drugoj trci sezone

Montenegro Winter Cup

  Minulog viklenda, 04. i 05. marta, na Žabljaku je vožena druga Revijalna zimska brdska trka „Žabljak 2023“, a u organizaciji AMSK „AP Sport“ Pljevlja. Nakon održane dve vožnje koje su se sabirale za plasman, na kraju je najbrži Balša Đuričković u Folksvagenu Golf četvrte generacije.

  Najbliži konkurent nakon prve vožnje bio je Nebojša Grujić u Pežou 106 1,4 XSi, međutim on je drugoj vožnji napravio grešku, udario u snežni namet i izgubio dragocene sekunde. Đuričković je u drugoj vožnji stazu Žabljak – Momčilov grad dugačku 2400 metara prešao za 01:48,094 i oborio svoj rekord iz 2021. za deset sekundi i nabolje iskoristio potencijal svog automobila sa pogonom na sve točkove i ostvario ukupno vreme vožnje od 03:42,816 minuta. Drugo mesto u generalnom pripalo je Alenu Piraniću u Golfu druge generacije, koji je bio konstantan i obe vožnje vozio u sekundu, da bi na kraju njegovo vreme iznosilo 03:46,963. Veljko Stanišić  je treći u Opel Korsi 1,6, što je rezultat vredan pažnje obzirom da prvi put vozi Korsu, plus slabije klase, a vreme je 03:47,556.

  Za razliku od subote, kada su voženi zvanični treninzi i kada je s vremena na vreme vejao sneg, nedelja je bila sunčana, sa teperaturama blago u plusu, što i nije baš odgovaralo gumam sa „ekserima“, ali je zato veliki broj publike pored staze bodrio takmičare, kojih je bilo ukupno 37 na startu.

  U grupi D1 imali smo samo jednog takmičara, a u pitanju je Vladan Kovačević, a ista situacija je bila i u grupi D2 gde je vozio Danko Radojević.

 U grupi A1 jedan pobedu je odneo Darko Kokotović u Nisanu Mikri 1,0 bivšem autu Zorana Vavića. Kokotović je nadmašio Filipa Jelića u još jednoj Mikri, koji je napravio grešku i udario u namet. Treći je debitant Boban Despotović u Fijatu Seićento.

  Grupa A2 pobedu odnosi još jedan debitant Đorđe Kovačević i pozajmljenom automobilu Sitroenu Sakso od Dejana Kovačevića. Drugo mesto zauzeo je Luka Šućur u Zastava Jugu 55, koji nije uspeo da odvozi treninge. Posle prve vožnje je imao najbolje vreme, ali je napravio grešku u drugoj. Treći je Miloš Milošev takođe u Jugu 55.

   Prava drama odigrala se u grupi A3, gde je i pored prevrtanja u prvoj vožnji pobedu odneo uporni Milutin Krivokapić, koji je bio najbrži i na treninzima. Nebojša Grujić je posle prve vožnje bio najbrži u generalnom sa vremenom 01:51,417 u sjajno pripremljenom 106, ali ga je pomenuta greška u drugoj koštala i prvog mesta u klasi. Treći je Krsto Radović u Suzukiju Svift 1,3 GTi.

  Stanišić je pobedio u grupi A4, dok je drugi Goran Milošev u još jednoj Opel Korsi. Treće mesto osvojio je Dejan Bojović u Sitroenu Sakso. Moramo da pomeneo da je takmičar u ovoj klasi Milivoje Bulatović izleteo sa staze i izgubio dosta vremena da se vrati u trku. To ga ipak nije sprečilo da nastupi u drugoj vožnji i dođe do cilja.

  Grupa A5 je u znaku Alena Piranića i njegovog Golfa. Drugo mesto takođe identičan automobil, koji vozi Darko Rakočević, koji ni ovaj put nije imao sreće i nakon prvog treninga mu je puklo crevo od vode, pa na drugom nije ni startovao. Preko noći je uspeo da nađe potreban deo, sredi automobil i pehar zasluženo ponese kući. Treći je Aleksandar Krstevski u Ford Fokusu, kome ova staza definitivno ne odgovara.

  Heroj dana u grupi A7 je Spasoje Pajo Nikolić, koji je pre par dana imao hirušku intervenciju na kolenu, što ga nije pokolebalo da nastupi i pobedi u Audiju. Krajem meseca će primiti nagradu od opštine Herceg Novi za prošlogodišnju šampionsku titulu na brdskim stazama. Debitant Aleksandar Macanović, iskoristio je prednost domaćeg terena i osvojio drugo mesto vredno pažnje već na svojoj prvo trci i nadmaši čak i veterana Dragana Bata Novosela.

  Grupa B1 imala je dvojicu poznatih takmičara u vremešnim Nivama, a prvi je Badnjar Kosta ispred Željka Jovovića.

  Grupa B2 pripala je ujedno Đuričkoviću, dok je drugi Aleksandar Brković.