3. Valjevski rally 2022 – Memorijal Miodrag File Stojanac – Popov ubedljiv

Reli

Minulog vikenda, tačnije u nedelju 7. avgusta, u Valjevu je održan 3. Valjevski reli 2022, a u čast proslavljenog automobiliste iz ovoga grada Miodraga Fila Stojanca. Organizator je ASK „Avako racing team“ iz Valjeva, a put brzinskih ispita krenlo je ukupno 20 posada, od toga dve iz Bugarske.

Najbrži su na kraju Daniel Popov i Angel Baškehajov u Pežou 208 reli 4, a koju su vozili 27:23,8 minuta, Oni su pobedili su na svih pet održanih brzinskih ispita. a prva dva su otkazana iz bezbednosnih razloga. Lazar Milovanović i Dejan Golić su završili na drugom mestu u Ford Fijesti reli4, bili konstanti tokom celog takmičenja, ali ovoga puta nisu imali rešenje za posadu iz komšiluka. Na kraju kasne 34,7 sekundi za pobednicima. Najveća borba vodila se za treće mesto na podijumu između Vladice Rabrenovića / Radmila Radivojevića u Renou Klio R3 i Ekatarine Stratieve / Georgija Avramova u Opel Korsi reli4. Rabrenović je nakon prva tri ispita imao solidan zaostatak, ali je na poslednja dva Lelić 1 i Lelić 2 napravio čak 20 sekundi prednosti i zasluženo stigao do trećeg mesta. Stratieva je inače ovo takmičenje iskoristila kao test pred Barum reli u Češkoj, koji se vozi krajem ovog meseca.

  Moramo napomenuti da je gust raspored ove sezone uticao i na broj posada, ali konkurencija po klasama je uprokos tome bila izutento jaka, a sam reli prilično zahtevan jer je do cilja stiglo njih 14.

U Nacionalnom šampionatu Srbije za generalni plasman prvi je Milovanović, drugi Rabrenović, dok su treći Aleksandar Todorović i Srđan Maksimović u Pežou 106 1,3 reli, koji su ponovili dobar rezultat iz Mionice i pokazali da su definitvno spremni za prelazak u neki jači automobil.

  U klasi RC4 prvi je Milovanović, drugi Rabrenović, a treća je posada Tomo Nikitović / Marko Milovanović u Hondi Sivik tajp R. Nikitović se polako privikava na automobil, a kako sam kaže još uvek traži odgovarajući „set up“. Borko Simović i Marjan Nikolić su četvrti u svom Renou Klio 2,0 RS grupe N. Matija Stojanac i Nikola Tanasković su startovali u pozajmljenom automobliu Renou Klio, jer njihov C2 nije mogao biti spreman u kratkom vremenskom roku nakon reliju u Boru, ali nažalost tehnički problem već na početku ih je primorao da odustanu.

  Klasa NAC3 protekla je u znaku Gorana Rabasovića i Slaviše Novakovića koji su vozli svoju trku. Debitanti Marko Matić / Vladan Bajović su morali da odustanu zbog tehničkog problema već na početku reliju. Uporni Zoran Milisavljević i Vladan Kostić su drugi u svojoj Škodi Feliciji. Rabasović je ispred „Rabas motorsport“, koji je zauzeo prvo mesto u konkurenciji klubova, imao samo reči hvale za organizaciju, pogotovo za direktora takmičenja.

  Klasa NAC2 prvi je pomenuti Todorvić, a glavni konkurent Željko Milutnović u svom Polu 1,4 izleteo je na BI5. Drugi je Aleksandar Korčula sa suvozačem Milošem Đukićem u atraktivnom Zastava Jugu 1,3 grupe A, koji je pobrao aplauze publike pored staze. Treće mesto pripada Dejanu Radoviću i Nikoli Pivaljeviću u Pežou 106 1,3. Andrej Jašić i Mirko Stanić završavaju svoj prvi reli u karijeri, a Jašič je inače i najmlađi učesnik relija u svom 106 1,4 XSi.

  Klasa NAC1 je pravo iznenađenje, na cilju smo imali svega dve posade, obe iz Valjeva. Prva je posada Aleksandar Radojičić / Nenad Novaković, koji su od starta zadali jak tempo na domaćem terenu. Vladimir Đukić i Slobodan Kuzmanović izleću sa staze na BI3. Na BI5 nakon prevetanja odustaju i Ivan Raković / Dragoslav Tešanović, pobedniča posada iz Mionice. Na BI6 grešku prave Filip Vasović / Nebojša Gavrilović i bivaju diskvalifikovani. Do cilja kao drugi stiže debitantska posada Nemanja Petrović / Marko Pešić, koji mogu biti zadovoljni rezultatom.

  Do kraja sezone ostao je još Srbija reli krajem septembra u Vrnjačkoj banji, a koji donosi i dupli broj bodova.