Autoslalom Peščara 2023 – Dodik slavio, Sovilj u Nacionalnom

Uncategorized

  U vikendu za nama vožena je peta trka Šampionata Srbije u disciplini autoslalom pod nazivom “Peščara 2023”, a u organizaciji AMSU “Fanatik” iz Pančeva. Staza na kojoj se vozila trka nalazi se u opštini Alibunar, tačnije u mestu Devojački bunar u prelepom prirodnom ambijentu.

  Pobednik u generalnom plasmanu je Gregor Dodik iz Bosne i Hercegovine, a vozio je Ford Fijestu ST. Rezultat vredan pažnje napravio je Miloš Sovilj, koji je zadnju trku vozio po pljusku i ipak uspeo da pobedi u Nacionalnom šampionatu i zauzme drugo mesto u generalnom u svom Suzukiju Svift 1,3 GTi. Treći je Miloš Stevanović u Hondi Sivik 1,6. Glavni konkurent za naslov prvaka Dejan Pejić nije imao sreće ovoga puta i završio je četvrti u Renou Klio, ali i to je dovoljan broj bodova da i dalje ostane u konkurenciji. Odličan rezultat napravio je Nenan Dragićević, koji je svoj Fijat Ćinkvećento doveo do petog mesta u generalnom plasmanu.

  Takmičenje je se bodovalo za Nacionalni šampionat Srbije i Otvoreno prvenstvo Srbije, a pored domaćih takmičara učešće su uzeli i gosti iz inostranstva, a kompletan program realizovan je u nedelju 6. avgusta. Nakon verifikacije na startnoj listi našlo se 52 učesnika iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je rekordan broj ove sezone. Nažalost, loše vremenske prilike su donekle pokvarile trud organizatora, pa su tako održana dva zvanična treninga i dve vožnje trke, dok je treća morala biti otkazana zbog nevremena. Sve u svemu i to je dovoljno da takmičari ponesu pun broj bodova, obzirom da se dve vožnje sabiraju za plasman.

  Ovo je druga manifestacija u organizaciji Fanatika, obzirom da su prvu organizovali pre tri godine u Pančevu, dok je ova realizovana na potpuno novoj stazi, tako da je ista  svima bila nepoznata, što je bio i dodatni izazov, a svojom dužinom od 1650 metara poptuno je ispunila očekivanja.

  Klasom I i dalje vlada Goran Ratkovi, a njegov Seićento mu je doneo još jednu pobedu. Miloš Ilić se polako ubrzava iz trke u trku, a debitant od ove sezone je ovoga puta drugi u klasi, a vozi takođe Seićento. Sjajan rezultat ostvarila je i Mina Stanivuk koja je treća, a vozila je Zastavu 750.

  Nikola Popović, gost iz Bosne i Hercegovine, pobedio je u klasi II ispred Željka Starčevića u Sitroenu Sakso. Starčević je ovoga puta bio sam u klasi što se tiče Nacionalnog šampionata.

  Zlatan Jovanović u Ford Fijesti 2,0 ST slavio je u klasi III, ispred Nikole Petrovića u Renou Klio 2,0 RS. Predrag Belić nastavlja da izvlači maksimum iz svoje Ford Pume i ovoga puta završava kao trećeplasirani u klasi.

  Glavni duel u klasi IV vodio se između dvojca koji deli isti automobil, obzirom da je to dozvoljeno pravilnikom ove discipline, a ovoga puta pobedio je pomenuti Dragićević, dok je Nikola Vetić drugi. Treće mesto uz dosta problema sa automobilom zauzeo je Nemanja Đurić.

  Stevanović je ujedno pobednik u klasi V, dok je Milen Simić drugi u Opel Korsi, a koji je svojom vožnjom dizao publiku na noge pored staze. Treće mesto osvojio je Aca Stanković, koji je svoj poznati Suzuki ovoga puta zamenio za VW Lupo.

  U Klasi VI kao i generalnom plasmanu pobedik je Dodik, a Pejić je drugi. Treće mesto pripada još jednom gostu iz BiH, a u pitanju je Boriša Sikima.

  Goran Medić zabležio je pobedu u svojoj klasi VII u atarktivnom VW Goflu R. Srđan Petrov je drugoplasirani u svom Fijatu 500 abart, a nakon par trka pauze na stazi smo videli i Stefana Velimirova, koji je treći u Škodi Fabiji.

  Miloš Sovilj je ubedljiv u klasi VIII, a drugi je Ivica Malić iz BiH koji je delio automobil sa Draganom Straživukom koji je treći na kraju. Kako to samo autosport režira, Malić koji je išao prvi je imao suvu stazu, dok je Straživuk startovao po jakoj kiši.

  U najjačoj klasi IX pobedio je Dejan Karaklić, koji je uspeo da osposobio svoj Jugo E2 nakon problema na trci na Ponikvama. Drugi je Stevan Dimitrijević u Opel Korsi, dok je treći Dejan Smiljanić u Opel Astri, koju je iznajmio za ovo takmičenje.

  Što se tiče juniora slavio je Darko Terzić u Opel Astri ispred odlične Mine Stanivuk, dok je treći Lazar Bugarčić u Zastavi Jugo 55 hibrid.

  U kupu dama pobedila je Stanivuk, dok je druga Anđela Knežević.

Za kraj bi dodali da je organizator uz pomoć prijatelja i sponzora za pobednike obezbedio i vredne nagrade, što je za svaku pohvalu.

  Naredna trka zakazana je za 02. i 03. septembar na beogradskom Ušću i to dupla.