Brdska trka “Nagrada Zlatibora 2024” – Vidosavljević opet ruši rekorde

Brdske trke

  Početak Šampionata Srbije na brdskim stazama otvoren je minulog vikenda na Torniku, kada je vožena brdska trka “Nagrada Zlatibora 2024” u organizaciji ASU “Zlatibor”, uz podršku opštine Čajetina.

  Pobednik u generalnom plasmanu je Aleksandar Vidosavljević Bobo u Micubišiju Lanser devete generacije, koji je ujedno postavio i novi rekord staze koji sada iznosi 01:23,405 minuta. U zbiru dve vožnje koje su se sabiralie za plasman, as iz Smedereva vozio je 02:47,018 i nadmašio svog glavnog konkurenta Aleksandara Dimitrova iz Bugarske za 7,5 sekundi, a koji je vozio Hondu Sivik. Nema sumnje da je Micubiši odlično “legao” Saletu, obzirom da mu je nakon Kotora ova druga trka u ovom automobilu, a ujedno u premijerna pred domaćom publikom. Treće mesto zazuzeo je Vladimir Vasilev u moćnom Audiju kvatro, a vozio je 02:56,861.

  Za razliku od ranijih godina, četvrto izadnje ovog takmičenja proteklo je u izuzetno lepom i toplom letnjem vremenu. Subota, 08. juna bila je rezervisana za treninge, dok je u nedelju 09. juna pre podne vožen nezvanični trening, a popodne je usledila i trka. Staza Tornik, sada već većini takmičara poznata, okupila je na startu tačno 80 takmičara iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Pored Nacionalnog šampionata Srbije i Otvorenog prvenstva Srbije, takmčenje je bodovano i za Kup Zlatibora, a Šampionat Severne Makedonije nije proglašen zbog nedovoljnog broja takmičara na startu. Pored toga uvršetno je i u Otvoreno prvenstvo Republike Srpske.

  U klasi I, sada već tradicionalno na ovoj trci, vladala je neverovatna konkurencija od čak 16 takmičara na startu. Da, dobro ste pročitali, a bilo je neizvesno do samog cilja. Nakon istog prvoplasirani je Filip Radović, drugi je Aleksandar Stevanović koji ove sezone nastupa u novom automobili, šampionskom sa kruga koja je nabavio na kraju munule sezone. Odličan rezultat ostvario je junior Uroš Ivković, koji je treći u klasi i prvi od juniora.

  Ništa manje napeto nije bilo ni u klasi II, iako je svoj pobednički niz nastavio Miloš Mirković, ali sada u dosta jačoj konkurenciji. Drugi je Ivan Obradović, a treći Mateja Nikolić, a pobednički podijum u ovoj klasi deli nešto više od sekunde razike, što je publici koja se okupila u velikom broju bio dodatni motiv da takmičenje isprati do samog finiša.

  Klasa III do sada je obično bila prazna, ali sada su tu dva debitanta. Pobedio je Nikola Zarić ispred Budimira Jovaševića, a obojica nastupaju u Pežoima 106 1,3 reli.

  U četvorci je slavio Ivan Maksimović u svom VW Polu 1,4 grupa A, a popularni Makso je ovu trku vozio “na žilet”, a Polo je više bio u vazduhu nego na točkovima. Sjajan rezultat već na debiju imao je Vukašin Pavlović takođe u Polu, a dečko iz kartinga uspeo je da dođe do drugog mesta. Treći je gost iz Makedonije Georgij Nakov u Zastavi Jugo 65.

  Miloš Spasojević pobedom je otvorio sezonu u klasi V, a vozio je svoj provereni Pežo 206 1,6 SL. I pored dosta problema sa automobilom na treninzima, Petar Jovanović je preko noći uspeo da osposobi svoj 206 SL i dođe do drugog mesta u klasi i time osvoji vredne bodove za sebe i svoj klub. Treći je Aleksandar Đurović u još jednom 206.

  Bugari i ove sezone će izgleda dominirati klasom VI, a pobednik na prvoj trci sezone Viktor Tužarov u Sitorenu Sakso. Drugi je Martin Petkov u Sitroenu C2, a trećeplasiranije je Matija Stojanac u Sitroenu C2 R2. Moramo napomenti da je ovo odličan rezultat u ovoj klasi za Valjevca, obzirom da vozi reli auto u E1 konkurenciji.

  Goran Vučetić, gost iz Crne Gore, slavio je u klasi VII u svojoj Hondi Sivik tajp R. Sjajan u debiju sa novim automobilom bio je Nenad Milanović u Pežou 306 SP, koji je stigao do drugog mesta, a Borko Simović je treći u svom Renou Klio grupe N.

  Klasa VIII pripala je Dimitrovu, drugi je Danijel Panić u još jednoj Hondi Sivik i ujedno peti u generalnom, a na trećem mestu je Krum Krumov u atraktivnoj Ladi.

  Vidosavljević je pobedik i klase X, drugi je pomenuti Vasilev, a rezultat vredan pažnje zabeležio je Ivan Mandić na trećem mestu u ovoj klasi u Renou Klio kup, koji je daleko slabiji od mašina koje voze konkurenti. Ujedno, Mandić je i četrvrti u generalnom, a svege 0,04 sekunde zaostatka za Dimitrovim.

  Junak dana je Georgi Stavrov, koji je pobedio u klasi XI, ali je nakon cilja izleteo i svojom Ladom udario u zaštitnu ogradu i tom prilikom je prilično oštetio. Na drugoj poziciji je Milan Kostadinović u Zastavi 750 proto.

  Za takmičare u Šampionatu Srbije sada sledi duga letnja pauza, obzirom da je sledeća trka zakazana za početak septembra na Tari.