F1 Show Run u Beogradu: Posle 83 godine “bolidi” ponovo na ulicama glavnog grada

Ostala dešavanja

Povodom obeležavanja godišnjice jedine Gran-pri trke održane u Beogradu 1939. godine, trka bolida formule 1 „F1 Show Run Beograd” od Studentskog parka do Terazija održaće se 17. septembra ove godine, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru.
  Beograd je bio domaćin trke davne 1939. godine, a prvi put posle 83 godine Formula 1 biće predstavljena građnima Beograda, ne kao eksponat, već kao “bolid” koji se kreće ulicama grada.
– Drago mi je što mogu da podelim uzbuđenje, što čekamo taj trenutak. Biće to deo karavana Formule 1, fantastičan je to događaj za Evropu. Hvala svima koji su omogućili da se ovako nešto dogodi u našoj prestonici – rekao je Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda.
  Kako je naveo, ovo je pravi događaj u kom će svi moći da uživaju i u pravom smislu “osete uzbuđenje Formule”.
– Beograd vapi za ovakvim događajima, imamo sjajne manifestacije, takmičenja, muzije, a ovo donosi nešto novo. Beograd ćemo bar na jedan način staviti na mapu gradova u kojima se može videti Formula 1. Potrudićemo se da budemo dobri domaćini – izjavio je Mladenović.
  Pomoćnik gradonačelnika je naglasio da će ovo biti događaj gde će svi posetioci i građani Beograda moći da “uživaju, te da u pravom smislu te reči, osete to uzbuđenje”.

Izvor: Wikipedia

On je ukazao da današnji Beograd podržava ovakve manifestacije jer privlače turiste koji mogu da se uvere da glavni grad ima još mnogo toga da ponudi.
– Zaista smo srećni što Beograd možemo da stavimo na mapu gradova koji imaju tu vrstu ponude. Bićemo kao i do sada veoma dobri domaćini svim gostima grada i nadam se da neće biti otežavajućih okolnosti. Beograd ima trku na Ušću i trku na Avali, ali ovo je nešto zaista posebno, jer kada kažete „formula 1”, svi obraćaju pažnju.
Drago mi je i što će sa nama biti Dejvid Kultard, jedan od legendarnih vozača, koji će nam svojim prisustvom pomoći da dodatno promovišemo naš grad – istakao je Andreja Mladenović.
Prvi i poslednji put kada je Beograd imao sličan događaja, preteču trka Formule 1, bio je Beogradski Gran Pri održan 3. septembra 1939. godine čija je trasa vodila oko Kalemegdana.
Posle Dalasa, Tokija, Meksiko Sitija, Belfasta, Kopenhagena, Džede i mnogih drugih svetskih lokacija, na ulicama Beograda “osetiće se duh Formule 1”, kako je saopšteno na konferenciji, pod pokroviteljstvom kompanije Red Bull Racing Teama, ekipi za koju vozi aktuelni šampion Formule 1 Maks Ferštapen.
Upravo u 2022. godini, u kojoj Holanđanin brani titulu, “Red Bull Racing” bolid kroz revijalni program i performanse voziće britanski vozač Dejvid Kultard – pobednik 13 trka Formule 1 koji se čak 62 puta u karijeri popeo na pobedničko postolje.
Iako je najavljeno da će Kultard biti jedan od govornika na konferenciji, on se prisutnima obratio video porukom uz reči da je veoma “srećan što će biti deo ovog spektakla u Beogradu”.
– Veoma sam uzbuđen, imamo fantastičan program – rekao je on u kratkoj video poruci.

Izvor: Wikipedia

Kultard, čije su se trke pratile od 1994. do 2008. godine, kada se zvanično penzionisao, voziće bolid Formule 1 ulicama Beograda, a kako je najavljeno iz organizacije, to će biti samo jedan deo programa – nemačka ekipa “Red Bull Drift Brothers” prirediće drift šou, motociklistička uloga pripada Litvancu Arunasu Gibiježi, specijalisti za „stunt“ vožnje.
  Kako je saopšteno, bolid Sebastijana Fetela iz 2011. godine biće viđen na ulicama Beograda u akciji, a u narednim mesecima biće objavljivani satnica, kompletan program i svi detalji važni za posetioce spektakla.
  Luka Banda, sport menadžer Red Bulla, izneo je detalje.
– Hvala gradu Beogradu na razumevanju važnosti projekta, ne radi se samo o Formuli, program će obuhvatiti i stant rajdere i revijalni program. Formula 1 je specifičan sport, često nedodirljiv za publiku, sa tribina. Show run je šou, samo ime kaže i to omogućava ljudima da vide sve i praktično budu u prvom redu. Formula će biti pristupačna na Trgu republike, ljudi mogu da vide ekipu, mehaničare, kako se menjaju pneumatici, kako sve funkcioniše iz prve ruke – izjavio je Banda.
  Među najavljenim govorncima, koji ipak nisu govorili na konferenciji, bili su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i glavni urbanista grada Beograda Marko Stojčić.

Trka 1939. godine: Događaj koji nije mnogo pominjan

  Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović istakao je da se radi o događaju koji se odigrava u različitim evropskim gradovima i izrazio zadovoljstvo što će i Beograd biti domaćin ove manifestacije.
– Za Beograd je bio veoma važan taj 3. septembar 1939. godine kada je glavni grad bio domaćin Gran-prija, tada najvećeg automobilskog događaja u svetu. Taj događaj nije bio naročito pominjan u istorijatu grada, možda i zato što je povod bio rođendan tada kraljevića Petra Drugog. Njegova majka, kraljica Marija bila je pasionirani vozač i u našu zemlju je donela ljubav prema automobilizmu i promovisala ga kao način života. Trka je tada bila centralni događaj, koju je, nažalost, zasenio napad nacističke Nemačke na Poljsku. Kako god bilo, u tom vrtlogu svetskih događaja mi smo organizovali trku pred 80.000 gledalaca, a koliko je taj događaj bio zanimljiv dovoljno govori podatak da je Beograd tada imao 380.000 stanovnika – kazao je Mladenović, iako zvanično dostupni podaci pokazuju da ih je bilo oko 50.000.

Izvor: Danas.rs
Foto: F1 Show run Beograd / Marko Rupena