Autoslalom „Memorijal Mirko Butulija 2022“ – Studen ubedljiv na Bukulji

Autoslalom

  U nedelju 24. jula na Bukulji nadomak Aranđelovca održana je četvrta trka Nacionalog šampionata Srbije i Otvorenog prvenstva Srbije u autoslalomu pod nazivom „Memorijal Mirko Butulija 2022“. Trka se bodovala i za međunarodnu FIA Centralno evropsku zonu, pa smo na stazi imali goste iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije i Mađarske, a uz domaće takmičare na startu se našlo ukupno njih 59, a konkurencija na autoslalomu je bila uobičajeno više nego ubedljiva.

  Na kraju pobednik je Petar Studen u Fiatu Seicento, koji je u zbiru dve vožnje vozio 02:18,317 minuta, a u drugoj vožnji postavio je i ubedljivo najbrže vreme dana od 01:05,733 minuta. Treću trku nije mogao da startuje zbog tehničkog problema sa automobilom. Ovo je inače prvi njegov nastup ove sezone. Drugi, sa manje od pola sekunde zaostatka, je Mladen Obućina u Renou Klio 2,0 RS, sa kojim je debitovao u klasi, a ranije je vozio Pežoa 106. Treći je, uslovno rečeno gost iz Bjeljine Milen Simić, obzirom da on ove sezone nastupa sa licencom SAKSS-a. On je u svojoj Opel Korsi takođe bio veoma blizu pobede, sa manje od sekunde zaostatka za prvoplasiranim.

  Što se tiče samog toka trke, taman kada je trebalo da počne prvi trening, verovali ili ne, na Bukulji je počeo pljusak. Obzirom da je većina takmičara na „slik“ pneumaticima, prvi trening nije održan, a drugi, kao i ostatak takmičenja je vožen po suvoj stazi. Organizator ASK „SG Racing team“ iz Aranđelovca je tradicionalno bio na visina zadatka, a ova staza je većini takmičara i omiljena, sa najdužom tradicijom u zemlji.

  Trka po klasmam nije bila ništa manje uzbuljiva, a donosimo vam rezultate sa pobedničkog podijuma.

  U klasi 1 vlada trka u tri žuta Seicenta, a ovaj put prvi je Goran Ratković, drugi je Nenad Dragićević, a treći Desimir Borisavljević. Ratković je Dragićevića nadmašio za svega petinu sekunde.

  Klasa 2 pripala je Dejanu Kovačeviću Sitreonu C2. Drugi je Željko Starčević u Sitroenu Sakso, koji je udario čunj i time zaradio penalizaciju. Treći je Danko Janković u C2, tako da ovde imamo dominaciju francuske marke.

  Klasa 3 protekla je u znaku Zlatana Jovanovića i njegove Ford Fijeste ST, drugi je Milan Sadovski u Alfi Mito, dok je treći veteran Predrag Belić u Fordu Eskort RS 2000.

  Klasa 4 prvi je pomenuti Studen, drugi je Nikola Vetić koji deli automobil sa Studenom, a treći Marko Stanković takođe u Seicentu.

  U klasi 5 prva dva provopasirana takođe dele jedan automobil, a u pitanju su Milen i Branimir Simić, a Milen je ovaj put bio uspešniji i Korsu dovezao do prvog mesta. Treći je Miloš Stevanović u Hondi Sivik 1,6.
  Klasa 6 prvi je Obućina, drugi Aleksandar Mijailović u Fijatu Punto HGT, dok je treći Živko Župan u Opel Korsi.

  Klasa 7 prvi je Aleksandar Tadić u Miniju kuper S i pored dva izletanja sa staze, od toga jedno na treningu. Drugi je Ivan Anđelković u Fijatu Puno 1,4 GT, koji je spremio automobil nakon oštećenja na Zlatiboru. Treći je Stefan Velimirov u Škodi Fabiji.

  Klasa 8 pobednik je Miloš Sovilj u Suzukiju Svift 1,3 GTi, koga prvi put gledamo na stazi ove godine, a vratio se odličnim rezultatom. Drugi je Dragan Straživuk u Hondi Sivik, a treći Ognjen Mihailović u Pežou 106.

  Klasa 9 imala je samo jednog predstavnika, a u pitanju je Dejan Karaklić.

  Sledeća trka je zakazana za 18. septembar, a voziće se u Sopotu.