Manifestacijom na Beogradskom sajmu započela sezona SAKSV

Autoslalom

  Minulog vikenda na Beogradskom sajmu održana je automobilstička manifestacija, a koja se sastojala od novinarskog relija, revijale vožnje oldtajmera i mini slaloma „Beogradski sajam 2023“.

55. Međunarodni sajma automobila u Beogradu održava se od 22. do 28. marta, a u nedelju 19. marta održan je tradicionalni novinarski reli u organizaciji Auto pres kluba Udruženja novinara Srbije, kao predhodnica sajma. Takmičari su ovoga puta bili razvrstani u dve kategorije po zapremini motora do 1200 kubika i preko 1200, dok u kategoriji dama nije bilo ograničenja.

  Prvo mesto u kategoriji jedan zauzeo je Predrag Stevanović novinar Elektrokosmeta, dok je drugo mesto osvojio novinar „Srpske misli“ Aleksandar Gajović.

  U kategoriji dva bila je mnogo jača konkurencija, a prvi je Vladimir Nikolić, drugi je novinar RTS-a Dušan Albijanić koji je pobedio prošle godine u generalnom poredku, dok je na trećem Staša Duduć iz BS produkcije.

  Kategorija dama pripala je Lori Brkić novinarki Eko magazina, dok su drugo i treće mesto zauzele novinarke televizije Koprenikus Mirjana Pavlović odnosno Aneta Farago.

  U katerogiji odltajmera dodeljeno je sedam priznanja.

  „Prva trka mini slaloma 2023“ otvorila je sezonu Sportskog auto i karting saveza Vojvodine, a kompletan program takmičenja održan je u nedelju 19. marta. Nakon verifikacije i tehničkog pregleda automobila na startu se okupilo ukupno 30 takmičara. Organizator trke je ASU „M Tim“ iz Subotice, a takmičenje se boduje se za Mini slalom otvoreno prvenstvo SAKS Vojvodine, pa je tako i par takmičara iz Beograda iskoristilo priliku za finalne provere svojih automobila pred sezonu.

  Dužina staze iznosila je 550 metara, a nakon zvaničnog treninga održane su i dve vožnje koje su se sabirale za plasman. Takmičari su podeljeni u dve kategorije u okivru kojih se nalaze četiri klase.

  Klasa 1 serijski automobili do 1200 ccc ubedljivo je slavio iskusni Goran Ratković u Fijatu Seićento. Sjajan uspeh postigla je i Mina Stanivuk u Zastava Jugu 45 na drugom mestu, dok je treći Sava Brkić u Fijatu Uno.

  Klasa 2 okupila je takmičare u serijskim automobila zapremine motora preko 1200 ccm, a najbži je Zlatan Jovanović u Ford Fijesti ST, Bojan Bogišić je drugi u Pežou 206, a treći Aleksandar Švonja u Zastava Jugu 65.

  Klasa 3 sprint i sport automobili do 1200 ccm na pobedničkom postolju je Zoran Pavkov u Zastavi 850, a drugo mesto odlazi u ruke Marina Radičeva takođe u Zastavi, ali 750. Nenad Dragićević je treći, koji je za ovu sezonu nabavio novi automobil Fijat Ćinkvećento, koji je zamenio serijski Seićento, pa je finalna provera nakon zimkse pauze odražena upravo na Sajmu.

  Mihajlo Mladenović postavio je najbrže vreme u generalnom plasmanu, a testirao je Pežo 206 1,6 SL i ubedljivo slavio u Klasi 4 sprint / sport autobolili preko 1200. Odličan rezultat ostvario je Nemanja Đurić u Seićentu drugim mestom na podijumu. Tihomir Posavec svog Juga 1,6 16v dovezao je do trećeg mesta u klasi.

  Naredno takmičenje u ovog kategoriji po planu trebalo bi da se održi 28, maja u Subotici.