Aleksandar Vidosavljević rekordom staze pokorio Zlatibor

Brdske trke

U organizaciji ASU „Zlatibor“. Ovo takmičenje vozi se treću godinu zaredom, a ove godine nosi naziv „Nagrada Zlatibora – Gold Gondola 2023“ i boduje se za Nacionalni Šampionat Srbije, Otvoreno Prvenstvo Srbije, Kup Zlatibora i Prvenstvo starovremenskih vozila.

Apsolutni pobednik u generalnom plasmanu je Aleksandar Vidosavljević Bobo u Pežou 106 maksi sa vremenom vožnje 02:46,146. Vidosavljević je sjajno započeo sezonu i upisao treću pobedu. Kao što smo i najavili u izveštaju s treninga, rekord staze je pao i sada je Vidosavljevićevom vlasništvu. Novi rekord staze sada glasi 01:26,748 minuta. Veoma ozbiljan konkurent je bio Bugarin, Aleksandar Dimitrov koji je na kraju kasnio svega 0,8 sekundi. Bugarin, sa srpskom licencom, ponovo je oduševio svojim nastupom i vožnjom nakon vrhunskog nastupa na Kopaoniku. Na trećem mestu je još jedan Bugarin, Vladimir Vasilev u Audiju A4, koji je za pobednikom kasnio skoro pet sekundi.

Klasa 1

U klasi 1 drugu pobedu sezone zabeležio je iskusni Saša Ostojić u svom Zastava Jugu 55 N, u konkurenciji od čak 15 takmičara, što je izvrstan rezultat, ali i odličan broj takmičara u toj klasi. Drugo mesto, sa 3,5 sekundi zaostatka je zauzeo Nemanja Luković iz ASK Concord Racing tima koji nije imao pravi odgovor za Ostojićevu vrhunsku formu na Zlatiboru. Treći je bio Dragoje Janković iz ASK Topola.

Klasa 2

Miloš Mirković je upisao treću pobedu sezone u Klasi II, a u konkurenciji od 6 takmičara. Da bi izborio pobedu, Mirković se morao žestoko potruditi jer je drugoplasirani Mateja Nikolić završio nepunu sekundu iza njega. Publika je uživala u velikoj borbi ove dvojice vozača. Treći stepenik postolja je zauzeo Ivan Obradović iz ASK Šampion.

Klasa 3

U vremenu kada ne viđamo često debitante, Boško Simović iz Užica je upisao svoj prvi nastup u veoma poznatom Pežou 106 na našim stazama. Koliko rijetko vidimo debitante, još ređe vidimo da debitant pobedi u svom prvom nastupu. Upravo to je napravio Simović koji je slavio dominantnu pobedu sa 7,7 sekundi prednosti ispred drugoplasiranog Marka Mitića u još jednom Pežou 106, dok je treći bio Predrag Stefanović koji je za Mitićem kasnio svega osam desetinki.

Klasa 4

Rezultat vredan pažnje napravio je gost iz Crne Gore Baćko Vujović, koji je pobedio u Klasi IV, a svojom Hondom Sivik 1,4 nadamšio je i konkurente iz mnogo jačih klasa u generalnom plasmanu. Takmičar AP Sport Pljevlja je bio hirurški precizan, a svoju pobedu je posvetio pokojnom Nikoli Asanoviću. Drugo mesto je osvojio Ivan Maksimović iz ASK Šampion u VW Polu 1.4 kojeg vozi i na reliju, dok je treći bio Dejan Vukić. Vukić je važio za jednog od favorita, ali su tehnički problemi ovoga puta omeli aktuelnog šampiona klase u Nacionalnom šampionatu pa se morao zadovoljiti „bronzom“.

Klasa 5

Nikola Mišić je uspeo da odnese pobedu u Klasi V u svom Pežou 206 1,6 SL, a koji je debitant ove sezone u klasi. Nakon sezone u Pežou 106 u klasi 3, Mišić deluje „preporođeno“ u veoma konkurentnom Pežou 206 s kojim visoko kotira i u generalnom plasmanu. Drugo mesto je osvojio Miloš Spasojević sa samo sedam desetinki zaostatka za Mišićem. „Trovač“ je u obe vožnje bio neznatno sporiji od Mišića, u prvoj je kasnio pola sekunde, a u drugoj svega 0,176 za Mišićem, što nagoveštava uzbudljivu borbu u klasi i u nastavku sezone. Treći je bio Petar Jovanović kojem je ovo treći plasman na podijum, nakon drugog i trećeg mesta na Brusu. Kao i Mišić, Jovanoviću je ovo prva godina u klasi SL s Pežoom 206.

Klasa 6

Klasom VI dominirali su bugarski takmičari, a pobedik je već pomenuti Dimitrov. Dimitrov je kao i na Brusu bio bez premca, a najbliži konkurent je bio Martin Lazarov Marinov, u još jednoj Hondi Sivik. Njegov zaostatak za prvoplasiranim Dimitrovom je iznosio 10,9 sekundi, što dovoljno govori o tome koliko je dominantan bio Dimitrov. Treći je bio Martin Petkov Angelov u Sitroenu C2 VTS koji je za drugim mestom kasnio 4,8 sekundi.

Klasa 7

Klasa 7 je pripala je još jedom Bugarinu, Ivanu Ivanovu. Komšija iz Vidina je često viđen gost na našim brdskim trkama i relijima, a toliko su svi navikli na njega da je pravo iznenađenje kada trka prođe bez njega. Ivanov je slavio tesnu pobedu u klasi, sa svega 0,295 s prednosti ispred drugoplasiranog Jovana Rogulića u Pežou 206. Treći je bio Borko Simović iz Avako Rally Teama, a koji je ovoga vikenda ipak bio više fokusiran na debitantski nastup svog sina Boška.

Klasa 8

Vidosavljević je pored pobede u generalnom plasmanu, ujedno slavio i u klasi VIII. Vozač ASK RID sport iz Bajine Bašte je ostvario pobedu s 5,6 sekundi prednosti ispred Kruma Lozanova Krumova u atraktivnoj Ladi i čak 10,7 sekundi ispred trećeplasiranog Ljubosava Bojkova u još jednoj Ladi, a koji je predstavljao ASU Zlatibor, klub domaćin.

Klasa 10

Pobedu u klasi 10 je odneo Vladimir Vasilev, trećeplasirani u generalnom plasmanu. Njegovi nastupi nisu prošli nezapaženo jer pored odlične vožnje, zvuk i pojava njegovog Audija su dizali mnogobrojnu publiku na noge. Drugi je bio Veljko Alempijević u svom Miniju koji je kasnio 3,6 skeundi nakon dve vožnje. Treći je bio Željko Đunisijević u Fiatu 500 Abart.

Klasa 11

Nova trka i nova pobeda za Momira Subotića u klasi 11. Iskusni „Miško“ nije imao tako jednostavan vikend, obzirom na to da je imao čak i jedno okretanje nakon prolaska kroz cilj. Iskustvo je bilo na njegovoj strani pa je okretanje ipak prošlo bez posledica po njegov atraktivni Pežo 206. Ani Vankov je bio prava atrakcija sa svojim Audijem S2 quattro, a predstavljao je ASU Zlatibor. Drugo mesto je bilo maksimum ovoga vikenda, dok je treći bio Edin Ujkanović iz Novog Pazara kojem je ovo drugi podijum ove sezone, nakon drugog mesta u prvoj trci na Brusu.

Kup Fića 1 do 924 ccm

Lazar Krstić je slavio sigurnu pobedu u kupu Fića do 924 ccm. Vozač BUF je slavio ispred domaćeg takmičara, Radomira Ćuruvije sa 3,7 sekundi prednosti nakon dve vožnje, dok je treći bio Zoran Pavkov iz ASK Petro Max.

Kup Fića 2 924 – 1110 ccm

Jedini takmičar u kupu Fića 2 je bio Aleksandar Japundžić iz SAMKU 034 Rejsing tima za volanom Zastave 750.

Kup Zlatibora – klasa 1

Stefan Milinić, gost iz Bosne i Hercegovine, a koji predstavlja AMSK Podi iz Herceg Novog je slavio u klasi 1 za Kup Zlatibora. Mladi Milinić je slavio s 5,2 sekunde prednosti ispred drugoplasiranog Nenada Milanovića u Pežou 106. Treće mesto je pripalo Dejanu Jovanetiću iz ASU Zlatibor u Zastavi Jugo 55. Pored pobede u klasi, takmičar iz Trebinja je došao i do trećeg mesta u ukupnom poretku Kupa Zlatibora.

Kup Zlatibora – klasa 2

Pobednik u ukupnom poretku Kupa Zlatibora je i pobednik u klasi 2. Goran Dojčinović iz Bosne i Hercegovine je bio siguran u klasi 2, iako je imao dosta problema sa svojom Hondom Sivik. Na svu sreću, uspeo je da završi trku i pobedi još jednog takmičara iz Bosne i Hercegovine, Rijada Begića. Sarajlija je imao peh u subotu zbog kojeg je propustio oba treninga i bilo je neizvesno da li će uopšte voziti u nedelju, ali je ipak uspeo završiti trku i osvojiti novi pehar za AK Hota Racing.

Kup Zlatibora – klasa 5

Ivan Ražnatović je bio usamljen u klasi 5. Pobeda u klasi i drugo mesto u ukupnom poretku Kupa Zlatibora su bilans ovog vikenda za Podgoričanina koji nastupa za AMSK Podi s atraktivnom Škodom Felicijom s motorom iz motocikla.

Naredna trka Šampionata vozi se u Negotinu 15. i 16. jula.