Brdska trka Kolašin 2024 – Jakšiću pobeda u generalnom plasmanu uz rekord staze

Brdske trke

  Treća trka Šampionata Crne Gore na brdskim stazama Kolašin 2024 – Memorijal Milinko Mišo Janković održana je minulog vikenda u Kolašinu na stazi Jezerine – Vranjak dužine 2,6 km, a pobedu u generalnom plasmanu uz rekord staze ostvario je Vasilije Jakšić u Micubišiju Lanser evo IX.

  Evropski šampion na brdskim stazama iz 2022. godine ovde se pojavio u iznamljenom automobilu sa namerom da pomogne svom klubu u odbrani šampionske titule, a nakon dve vožnje u nedelju ostvario je najbrže ukupno vreme 02:50,266 minuta, dok je rekord postavio u drugoj vožnji i on iznosi 01:24,784. Ovim je nadmašio svog starijeg brata Milana Jakšića za nešto više od četiri sekunde, a koji je vozio svoju Hondu Sivik. Treći u generalnom plasmanu je aktuelni šampion Jovan Perunović u Zastavi 750 proto, a vozio je 02:56,971.

  U subotu 6. jula na treninzima je startovalo ukupno 54 takmičara iz devet klubova, a treba istaći da je u nedelju 7. jula uprkos veoma toplom vremenu se oko staze okupio veliki broj publike da isprati ovo takmičenje. Trku je organizovao AMSK “Gorštak” iz Kolašina i to kao memorijalnu u čast nekadašnjeg automobiliste Milinka Miša Jankovića iz ovoga grada, uz podršku opštine Kolašin i Turističke organizacije Kolašin. Trku je svečano otvorio predsednik opštine Petko Bakić i rekao da će nastaviti da podržavaju ovu manifestaciju u nadi da će postati tradicionalna stanica šampionata. Pored ovoga trka je bodovana i za Kup Kolašina.

  Plasman u klasi  H 1000 pobedio je Dragan Dragojević ispred Nikole Toškovića, a obojica voze Zastavu Juga. Treći je bio Vojo Radanović u Pežou 106.

  Prvi u klasi N 1150 je Miloš Borilović, kome je ovo treća uzastopna pobeda u debitantskoj sezoni. Drugi je Petar Božović, a treći Petar Zurovac.

Marko Adžić upisao je još jednu pobedu u klasi A 1400 u svom MG Roveru ZR, drugi je Luka Šućur u Suzukiju Svift 1.3 GTi kome je ova prva trka ove sezone, a treći je Sead Spahić u VW Polo.

  H 1400 H pripala je Baćku Vujoviću u Hondi Sivik, drugi je domaći takmičar Milivoje Bulatović u Opel Korsi,a treći Lazar Mujović u Jugu, kome je prva trka ove sezone.

 Jovan Perunović prvi je u svojoj klasi E1 1200, drugi je Tripo Pinajtić u Fiatu Ćinkvećento, a treći je Balša Đuričković u Škodi Feliciji.

  Iskusni Mirko Vujačić upisao je het-trik ove sezone u svom Sitroenu C2 R2 u klasi A 1600, drugi je Dragiša Jovanović u Pežou 106, a treća Marija Ivanović u Sitroenu Sakso.

  U H 1600 siguran je bio Dragan Lukić u svom Jugu, dok je drugi Radovan Radanović u Sitroenu AX.

  Goran Vučković slavio je u 2000 N ispred Dušana Tujkovića, dok je treći Goran Vučetić, a svi voze Honde Sivik tajp R.

  U A 2000 pobedio je Mile Malović u Hondi Sivik, drugi je Veljko Stanišić u Alfu Romeo 147, a treći Radovan Masoničić u još jednom Siviku.

  Klasa H 2000 pripala je Milanu Jakšiću, a drugi je Stefan Milinić takođe u Hondi. Milinić je na treningu izleteo sa staze i oštetio svoj automobil, ali je vredna ekipa uspela da ga koliko toliko osposobi za start. Treće mesto zauzeo je Janko Vlahović u VW Golf druge generacije.

  Najjača klasa H preko 2000 pripala je Vasiliju Jakšiću, a drugi je Vlado Burić u Golfu druge generacije, koji se na stazu vratio nakon duže pauze.

  Naredna trka je na programu već ovog vikenda, a vozi se na Njegušima.