Brdska trka Pljevlja 2023 – Aćimić bez premca

Brdske trke

U vikenda za nama vožena je treća trka Šampionata Crne Gore na brdskim stazama u Pljevljima, a pod nazivom “Brdska trka Pljevlja 2023” – Kup “Memorijal Nikola Asanović”. Nakon dve vožnje u nedelju 20. avgusta, koje su se sabirale za plasman, najbrži je Tihomir Aćimić u Globalu GT, sa ukupnim vremenom 04:57,373.

Organizator takmičenja je klub AP “Sport” iz Pljevalja, na čelu sa Mirhadom Mikijem Plakalom, koji je i ovoga puta bio na visini zadatka, uprkos velikom nevremnu koje je zadesilo pljevaljski kraj nakon završteka zvaničnog treninga u subotu. Staza, od Dajevića Hana do Rudnice, dužine 4350 metara, bila je zasuta peskom i kamenom, ali su vredni članovi kluba u potpunosti pripremili stazu za trku, koja je vožena po lepom vremenu. Na startu trke našlo se 48 takmičara iz Crne Gore, Srbije i Kosova.

Drugo mesto u generalnom plasmanu zauzeo je Filip Kunčer i Alfi Romeo 147 SP, koji je nakon izletanja na Tari celu sedmicu proveo u tome da pripremi svoj automobil za ovo takmičenje. Trud se isplatio, pa je on tako najbrži i u kategoriji automobila. Treće mesto zauzeo je Jovan Perunović, koji je prvi put seo u svoj novi automobil Zastavu 750 proto, a koju je nabavio upravo od Aćimića. U prvoj vožnji Perun je napravio grešku i okrenuo se, tako da ostaje žal za još boljim vremenom, ali i ovo je svakako neverovatan uspeh.

Klasa H 1000 ccm ove sezone je u znaku Nikole Toškovića, koji je svoj Zastava Jugo E1 nabavio od Eda Senadovića, pa je tako za njega još jedna pobeda. Drugo mesto zauzeo je Miloš Peruničić takođe u Jugu. Heroj vikenda ovoga puta je Dragan Dragojević, koji je izleteo sa staze i prililčno oštetio svoj Jugo na treningu. Ipak, preko noći je uspeo da osposobi automobil i pojavi se na startu i osvoji pehar za treće mesto.

Ivan Subotić je zabeležio pobedu u Klasi N1150, pa je tako korak bliže osvajanju još jedne titule, uz napomenu da je on aktuleni šampion. Drugi je Vladimir Jovanović, dok je treći Andrija Đurišić.

Boško Tujković je slavio u Klasi A 1150, koji je i ovoga puta nehvatljiv za Savu Nikčevića koji je završio drugi. Na trećem mestu je Darko Lagator, koji je prvi put na stazi ove sezone.

Miloš Milošev je pobedio u Klasi N 1400, a vozio je svoj provereni Pežo 106 reli. Drugo mesto osvojio je Dejan Kovačević u VW Polo 1,4, dok je treći Miloš Bulatović u još jednom Polu. Velika konkurencija je vladala u Klasi 1400 A gde je prvi Dejan Nilović, koji se vratio u ovu klasu nakon par sezona pauze u svom Pežou 106. Drugi je Milutin Krivokapić u još jednom 106, a treće mesto zauzeo je Marko Adžić u atraktivnom Jugu 1,3 grupe A.

Baćko Vujović nastavlja da niže pobede u klasi H 1400, a njegova Honda Sivik izdržava sve napore na koje je stavio ove sezone, obzirom da se takmiči i na trkama u regionu. Moramo da napomenemo da je on zauzeo i visoko peto mesto u generalnom plasmanu. Drugi ovoga puta je Lazar Kostić u Pežou 106, dok je treći Stefan Milinić, takođe u 106.

Klasa E1 1200 pripala je pomenutom Perunoviću, dok je drugi Luka Špadijer u poznatoj Zastavi 750. Špadijer je uprkos problemima sa automobilom stigao i do visokog četvrtog mesta u generalnom. Treći je Ivan Ražnatović u Škodi Feliciji.

Dragiša Jovanović je upisao treću pobedu sezone u Klasi 1600 A, a Ena Plakalo je druga u svom Sitroenu Sakso, uz napomenu da je vozila veoma atraktivno na domaćoj stazi i pobrala aplauze od brojne publike.

Trka u N 2000 je bila okončana i pre starta, nakon što je Goranu Vučkoviću otkazao motor na Hondi Sivik tajp R još u predstartu. Milan Jakšić je tako ostao sam u klasi, ali je vozio bez kalkulisanja za sebe i publiku.

Kunčer je bio jedini predstavnik u klasi A 2000.

Goran Vučetić je stigao do pobede u Klasi H 2000 u svojoj Hondi Sivik, dok je drugi Dušan Tujković takođe u Hondi. Alen Piranić je imao izletanje sa staze na treningu, ali je usepo da sredi svog Golfa treće generacije i završi trku na trećem mestu.

Radivoje Janušević je bio jedini na cilju u Klasi H +2000.

Naredna trka zakazana je za kraj septembra u Herceg Novom na stazi Podi.