Nikola Miljković sve bliži vrhu nakon trke u Nemačkoj

Kružne trke

Naš vozač iz trke u trku beleži sve bolje rezultate u konkurentnom međunarodnom takmičenju Klio Kup Evropa. I pored problema sa automobilom, Miljković je proteklog vikenda na stazi Hokenhajm izvezao najbrži krug od svih vozača, sakupio je nova 33 boda i trenutno zauzima visoku sedmu poziciju u generalnom plasmanu odnosno treću u Čelindžer kupu

Kako odmiče sezona, Nikola Miljković sve više iskazuje visok potencijal na međunarodnoj sceni. Ispostavilo se da je odluka Tempo Racing tima da poznati beogradski vozač ove godine nastupa u Klio Kupu Evropa – pun pogodak. Tome u prilog govori i poslednji u nizu nastupa u ovom konkurentnom takmičenju, gde nastupa oko 30 vozača iz raznih država- od Francuske, Italije, Češke, Poljske, pa sve do Argentine i Tajvana. Naime, osvajanjem 14. i 6. mesta u dve trke na stazi Hokenhajm u Nemačkoj, Miljković je izbio na visoku 7. poziciju u generalnom plasmanu, dok je u Čelindžer kupu, gde konkurišu vozači-debitanti u Klio Kupu Evropa, trenutno treći.
– Itekako imam razloga da budem zadovoljan postignutim na Hokenhajmu, jer smo opet imali probleme sa automobilom, a i prvi put sam vozio na ovoj stazi. Na prvom treningu sam bio 9. na drugom 14, a onda je u prvim kvalifikacijama iskrsao problem sa set-apom. U drugim kvalifikacijama je pala kiša i nisam uspevao da pronađem pravi „grip“ po mokroj stazi, objašnjava Miljković.
Beograđanin je prvu trku starovao sa 20. pozicije, a završio je 14. i to pored problema sa pregrevanjem turbo punjača, koji uzrokuje prelazak u „safe mod“, kada motor isporučuje bar 25 „konja“ manje. Srećom, naš tim je uspeo da prevaziđe ovaj problem uz veliku pomoć tehničara Reno Sporta. Cela ekipa je čitavu noć radila, a njihov trud se na kraju isplatio. To se videlo i po rezultatu u drugoj trci, gde je Miljković starovao sa 14. pozicije, ali je uspeo da se na kraju domogne 6. mesta.
– Pošto sam imao pravo na nove pneumatike, njih sam sačuvao za drugu trku, jer je bilo iluzorno koristiti ovu „prednost“ u prvoj trci ako već startujem sa 20. pozicije. Dobro pripremljen automobil u kombinaciji sa „svežim“ gumama omogućili su mi da držim visok tempo i da iz kruga u krug obilazim rivale, kaže Miljković, koji je uspeo da postigne najbrži krug trke od svih takmičara. I to su svi zapazili, pa nisu izostale
čestitke kako od strane Reno Sporta, tako i od drugih vozača. Ipak, vremena za radovanje takoreći da nema. Tempo Racing tim je već na putu za Red Bul Ring, gde se narednog vikenda vozi sledeća trka Klio Kupa Evropa, a potom do kraja sezone preostaju još trke na stazama Monca (Italija), Pol Rikar (Francuska)
i Katalunja (Španija).

Press Tempo racing fotografije: DPPI / Alpine Racing