Rally Kumrovec ponovo će se voziti na jednoj od najatraktivnijih i najzahtjevnijih staza svijeta

Reli

Pripreme za peto natjecanje sezone rally Prvenstva Hrvatske su u završnoj fazi. Jedanaesti Kärcher Rally Kumrovec održat će se 9. i 10. rujna, a bodovat će se i za prestižna međunarodna natjecanja, FIA prvenstvo Centralnoeuropske Zone (CEZ) i Alpe Adria Rally Trophy. Prošle je godine u svojem jubilarnom desetom izdanju okupio 65 posada iz sedam zemalja.

Vozit će se devet brzinskih ispita, a od ranije poznatim lokacijama dodana je jedna nova. „Nekoliko je novosti. Proširili smo područje na kojem se odvija natjecanje. To proširenje odnosi se na odlazak u okolicu dvora Veliki Tabor, gdje će se voziti brzinski ispit Desinić. Na starim i već dobro znanim brzincima odlučili smo se na drastičnu promjenu, a to je okretanje smjera vožnje. U utorak, 6. rujna ćemo objaviti Listu prijava, a već sada mogu najaviti da će biti izvrsna. Ponovo očekujemo publiku u velikom broju i ovim putem ju pozivam da se pridržava svih uputa redara i sudaca uz stazu“, izjavio je direktor rallya Željko Štefanić.

Itinerer se sastoji od 75,40 km brzinskih ispita, a ukupna mu je duljina 161,98 km. „Sve počinje, kao i obično shakedownom u petak, 9. rujna, a onda slijede i dva prologa na parkiralištu Termi Tuhelj. Subotnji program počinje Ceremonijalnim startom u Muzeju Staro Selo, a onda slijede dva prolaska brzincima Desinić i Zagorska Sela te tri puta brzinski ispit Kumrovec. Ciljna rampa na rasporedu je u 18:30”, dodao je Štefanić.

Dionica između Zagorskih Sela i Kumrovca upisana je u povijest svjetskog rallyja kao mjesto epskih završnica Croatia Rallyja. U oba dosadašnja WRC izdanja utrke, upravo je na toj trasi odlučeno pitanje pobjednika. U travnju 2021. tu je Elfyn Evans izgubio pobjedu od Sebastiena Ogiera za samo šest desetinki sekunde, da bi godinu dana kasnije Kalle Rovanperä na istom mjestu sjajnom vožnjom nadmašio Otta Tänaka za ukupno slavlje u Hrvatskoj. Svjetski mediji nakon samo dva izdanja Croatia Rally u WRC kalendaru prozvali su klasikom, a njegov Powerstage Zagorska Sela – Kumrovec, jednim
od najatraktivnijih i tehnički najzahtjevnijih u cijelom Svjetskom prvenstvu.

„Dojma sam da smo u Hrvatskoj svjedočili stvaranju novog svjetskog prvaka, mladog Finca Rovanpere. Upravo je Powerstage Kumrovec proglašen prekretnicom prošle sezone u izboru fanova WRC-a, jer je Ogier na njemu uzeo zalet ka osmoj tituli. Slično je ove godine učinio i Rovanperä, osvojivši maksimalnih 30 bodova”, zaključio je Štefanić.

U dosadašnjih deset izdanja Rallyja Kumrovec samo jednom je slavila posada iz Hrvatske. Bilo je to 2013. godine kad su pobijedili Daniel Šaškin i Damir Bruner u Mitsubishi Lanceru Evo X. Posljednjih pet izdanja osvojile su posade iz Austrije. Hermann Neubauer i Niki Mayr-Melnhof slavili su po dva puta u automobilima Ford Fiesta R5 i Rally2, uz trojicu suvozača – Bernharda Ettela, Poldija Welsersheimba i Thomasa Zeisera. Godine 2020. slavili su Simon Wagner i Gerald Winter u Škodi Fabiji R5 Evo.

Najuspješniji vozač i dalje je Mađar Janos Szilagyi s tri pobjede s Mitsubishi Lancerom Evo IX, dok jednu pobjedu s identičnim automobilom ima i njegov sunarodnjak Krisztian Hideg.

press Rally Kumrovec