Okončan istorijski vikend na Hungaroringu

Kružne trke

Ove nedelje u Mađarskoj je vožen prvi trkački vikend Nacionalnog šampionata Srbije u kružnim trkama. Čuveni Hungaroring je okupio veliki broj šampionata: FIA CEZ, TCR Istočna Evropa, Reno Tvingo kup, Suzuki Svift kup, kao i Nacionalne šampionate Srbije i Hrvatske.

Tokom oba dana, u klasi 1 najbrži je bio Kristijan Dulović iz AMSK KV rejsing tima. Dulović je i tokom prošle godine počeo pokazivati izuzetne trkačke sposobnosti, a novu sezonu je otvorio na najbolji mogući način. Prvoga dana, Nikola Mišić je bio drugi u klasi ispred Mateje Nikolić. Mišić i Nikolić su zauzeli i prva dva mesta u konkurenciji juniora ispred Marka Stojakovića. Drugog dana, drugi stepenik postolja je pripao Mateji Nikoliću koji nastupa za ASK Gaga Avala rejsing tim, dok je treće mesto pripalo Aleksandru Markoviću.

Baš kao i Dulović u klasi 1, i Nenad Mijaljević je slavio na obe trke u klasi 2. Hibridi su bili daleko brojniji na Hungaroringu od Malog N-a, gotovo duplo brojniji. Vozač ASK Gaga Avala rejsing tima je prvoga dana slavio ispred Petra Miloradovića i Miloša Borovičanina. Drugoga dana, poredak se nije mnogo promenio. Mijaljević i Miloradović su zadržali svoje pozicije, a na treće mesto je „izbio“ Miloš Mirković.

Klasa 3 – isto toliko i takmičara. Dvostruku pobedu je upisao Filip Kunčer, višestruki prvak Crne Gore u brdskim trkama. Ove godine ćemo ga gledati i u našem kružnom šampionatu, a sezonu je počeo odlično. Obzirom na to da su ovo bili njegovi prvi kilometri na kružnim stazama, jasno je da će biti među glavnim favoritima za titulu. Poredak u klasi je bio nepromenjen oba dana. Dva druga mesta je odneo Marko Marić iz XM rejsing tima, dok je treći oba dana bio Radmilo Vojinović u VW Polu.

U klasi 4 su bila samo dva takmičara koji su „razmenili“ pobede juče i danas. Na subotnjoj trci je slavio Dejan Ilić, dok je Dragan Lukić bio primoran da odustane nakon samo jednog kruga. Vozači ASK Gaga Avala rejsing tima su imali vrhunsku borbu na nedeljnoj trci kada su ih delile nepune tri desetinke na kraju trke. Pobedu je odneo Lukić, a drugi je bio Ilić.

Još jedan takmičar s dvostrukom pobedom ovog vikenda je Dejan Stojić iz AK Đelmaš. Stojić je za volanom Pežoa 206 u oba navrata slavio ispred Dragana Filipovića u Sitroen Saksu i Miloša Spasojevića u još jednom Pežou 206.

U klasi 6, Marko Matić je slavio pobedu prvoga dana ispred Mara Zahirovića. Edin Ujkanović iz AMK Novi Pazar je odustao već pre prve trke i okončao svoj nastup na Hungaroringu. Tokom današnje trke, Mario Zahirović je ostao usamljen nakon kvara na Matićevom C2 pa je Zahirović slavio u klasi bez konkurencije.

Života Milić – Gaga je slavio prvoga dana u klasi 7. Vozač ASK Gaga Avala rejsing tima je za volanom Pežoa 306 odneo pobedu ispred klupskog kolege Srđana Đorđevića u VW Golfu. Drugog dana, Pežo je izdao Milića u petom krugu pa je Đorđeviću pripala pobeda bez borbe.

 Dva takmičara su se nadmetala i u klasi 8. Pobedu na prvoj trci odneo Aleksandar Miličević u Reno Kliu, dok je Dimitrij Kimovski odustao nakon četiri kruga. Drugoga dana, na stazi se pojavio samo Miličević i odvezao mirnu trku i upisao još jednu pobedu.

Mirko Deretić je otvorio sezonu pobedom u subotu u klasi 9. Prošlogodišnji vicešampion SP klase je iza sebe ostavio Dragana Stojkovića u Alfi Romeo 147 i Dejana Čolovića iz ASK Konkord rejsing tima. Poredak se neznatno izmenio na današnjoj trci kada je slavio Stojković, a Deretić bio drugi. Ostala dva takmičara su odsutala. Čolović nije ni startovao, a Momir Subotić je odustao nakon sedam krugova.

Naredni trkački vikend je već za dve sedmice u Slovačkoj na Slovakiaringu, 23/24. aprila.

Rezultati prvog dana -1600 ccm

Rezultati prvog dana +1600 ccm

Rezultati drugog dana -1600 ccm

Rezultati drugog dana +1600 ccm

*Svi rezultati su nezvanični do njihove zvanične potvrde od strane SAKSS-a.

**Foto: Bojan Milanović