WRC Monte Karlo 2022: 90. godišnjica za početak nove ere u svetskom reliju

WRC

Prvi reli nove generacije reli automobila na veliku godišnjicu slavnog relija u kneževini

Monte Karlo – naravno, običnim smrtnicima ovo mesto je asocijacija na hedonizam, kockanje, luksuz, bogataše, jahte i sve ono što zapravo na ovim prostorima nemamo. Nama, entuzijastima, Monte Karlo je ipak nešto više od toga. Postoje dva događaja koja vežemo za kneževinu: F1 trka i reli. Ne zna se koji događaj je prestižniji. Ipak, reli nam je bliži srcu, a taj voljeni reli ove godine obilježava svoj jubilej – 90. izdanje.

90. izdanje će biti posebno po tome što će po prvi put startovati nova generacija reli automobila – Reli1. Po prvi put u istoriji WRC šampionata, automobili će koristiti hibridni pogon, a nakon dugo godina, snaga će dosegnuti vrtoglavih 500 KS, po prvi put još od grupe B. U suštini, napravljena je modifikacija dosadašnjih pravila koja su kreirala monstruozne WRC+ mašine od 380 KS i vratile WRC šampionatu atraktivnost koju je izgubio s prethodnom generacijom automobila.

Ipak, WRC+ je učinio nešto što se nije smelo desiti. WRC je postao preskup i izgubili smo Sitroen koji je u šampionatu bio prisutan od 2003. (mislimo na celosezonski angažman, a i godinu ranije su nastupali na nekoliko relija). Tako je knjiga spala na dva proizvođača i jedan privatni tim koji vodi kampanju za proizvođača. I evo nas tu gde smo sada. Nova generacija automobila započinje s Tojotom kao braniocima titule u obe konkurencije, Hjundai kao izazivač koji već godinama ne uspeva da dođe do vozačke titule i M-Sport kao Fordova uzdanica da će vratiti ovaj brend na pobedničke puteve nakon nekoliko teških sezona.

Reli Monte Karlo je prva stanica WRC šampionata u 2022. godini. Ne možemo zamisliti bolje mesto za početak nove ere u reliju. Iako nismo u potpunosti srećni zbog novih pravila, reli je reli. Pred nama su četiri dana takmičenja, sedamnaest brzinskih ispita i 296,03 km novih uzbuđenja i neizvesnosti kakve samo Reli Monte Karlo može prirediti. Na listi prijava su 74 posade. U „kraljevskoj“ klasi, RC1, prijavljeno je 11 posada. Tojotinu armadu predvodi branilac titule i prošlogodišnji pobednik, Sebastijen Ožije. Pored njega, Tojotine boje će braniti Elfin Evans, Kale Rovanpera i Takamoto Katsuta. Japanac će voziti za Tojotin „juniorski“ tim – Tojota Gazu Rejsing NG.

Hjundai započinje svoj pohod na titulu s pomlađenom ekipom. Tijeri Nevil ulazi u drugu godinu partnerstva s Martinom Videgeom, a u minuloj sezoni su ostvarili dve pobede skupa. Iako je u nekoliko navrata bio blizu osvajanja titule u i20 kupe WRC, Nevil se nada da će mu s sreća konačno osmehnuti i da će po prvi put poneti krunu najboljeg. Taj osećaj je poznat Hjundaijevoj drugoj violini, Otu Tanku kojem je ovo treća godina u timu, a saradnja za sada nije donela rezultate kakvi su se isprva očekivali od nje. Treći automobil vozi Oliver Solberg, momak koji je veoma mlad i neiskusan, ali su mu Hjundaiju ipak dali šansu da se „čeliči“ u najprestižnijoj kategoriji. Za kraj, ostavili smo tim koji verovatno svi vole, pa čak i ako ne navijaju za isti.

Naravno, to je M-Sport. Ekipa koja prkosi i odbija da se preda iako su izazovi ogromni, ove godine ulazi s novim modelom u šampionat. Osim promene pravila, Ford je od ove godine odlučio da „gurne“ Pumu u vatru WRC šampionata. Testiranja su veoma dobro prošla, a prvi utisci su pozitivni. Kreg Brin je nakon toliko godina konačno došao do ostvarenja sna i celosezonskog angažmana. Irac je u nekoliko navrata s Hjundaijem bio najbolji u timu, a M-Sport je prepoznao njegov potencijal i poklonili su mu poverenje da predvodi njihovu kampanju u 2022. godini. Uz njega, celosezonski angažman je dobio i Gas Grinsmit za kojeg možda ni sam M-Sport ne zna zašto ga zapravo drže u svom WRC timu, ali ipak egzistira i dalje na toj poziciji. Treća Puma je možda i najopasnija. Iako je imao najmanje vremena za testiranje, najtrofejniji reli vozač svih vremena, Sebastijen Leb, vraća se još jednom u WRC šampionat kako bi odmerio snage s mladim generacijama. Pre samo nekoliko dana, Francuz je završio učešće na svom šestom Reliju Dakar na drugom mestu iza Nasera Al Atijaha, a već je u nedelju testirao Pumu u okolini Gapa. Šta može napraviti četrdesetšestogodišnji veteran? Ne možemo sigurati, ali svakako ga ne smemo ni otpisati. U konačnici, ovoga puta su svi jednaki i svi imaju šanse da pobede.

Šejkdaun se vozi u četvrtak, 20. januara od 9:31, a već tog dana je i ceremonijalni start. Posle ceremonijalnog starta, voze se dva noćna brzinca. Start prvog je u 20:18, a drugi kreće u 21:31.

Drugi dan relija kreće u 9:14 trećim brzinskim ispitom, a start poslednjeg za taj dan je u 16:37. Ukupno, drugog dana relija, vozit će se šest brzinskih ispita ukupne dužine 97,86 km.

Trećeg dana, na programu je pet brzinskih ispita, prvi starta u 8:17, a zadnji u 15:16. Ukupno, 92,46 kilometara. Poslednjeg dana relija na programu su četiri brzinca, uključujući i „Power stage“ u dužini od 14,26 km na kojem će se posade boriti za dodatne poene, a samo pet najbržih će iste i osvojiti.