Brdska trka i autoslalom na Zlatiboru 25. i 26. juna

Autoslalom Brdske trke

   Petu godinu za redom ASU “Zlatibor” iz Čajetine organizuje automobilsko takmičenje na popularnoj istoimenoj planini. U početrku je to bio autoslalom, a od prošle godine tu je i brdska trka, što će biti ukupno sedam takmičenja do sada. Malo po malo, Zlatibor i Čajetina postaju centar automobilizma u Srbiji, a sve zahvaljujući Vladimiru Mirčiču, koji je predsednik udruženja i prvi čovek organizacije, a uz podršku opštine Čajetina.

  Program ove godine počinje u petak 24. juna, kada je zakazan tehnički pregled i verifikacija takmičara za brdsku trku “Nagrada Zlatibora 2022 – Gold Gondola” od 18.00 do 20.30 na parkingu Ski centra Tornik. Vanredni tehnički pregled je u subotu 25. juna od 07.00 do 08.30 sati. Start prvog treninga je u 11.00 časova, a drugog pola sata nakon završetka prvog. Start prve vožnje trke je u 15.30, a druge pola sata nakon zavšetka prve. Obe vožnje se sabiraju za plasman. Proglašenje pobednika je u 18.30 na platou Ski centra.

  “Pripreme oko organizacije trke traju već skoro dva meseca i to veoma intenzivno. Naporno radimo da sve bude u najboljem mogućem redu, a radovi na stazi biće izvođeni tokom ove nedelje da bi ona bila spremna da primi sve učesnike. Ne mogu da sakrijem zadovoljstvo zbog velikog broja prijava iz zemlje i regiona, ali s druge strane je to dodatni teret i obaveza da se kao organizatori dodatno potrudimo i ugostimo takmičare i publiku. Ovo je peta, jubilarana godina održavanja takmičenja u našoj organizaciji na Zlatiboru i moram da se zahvalim svima na podršci, koja je iz godine u godinu sve veća, a s druge strane trudim se i da je opravdam. Nadam se da će sve proći u najboljem redu, a zatim odmah kreću pripremem za 2023. godinu, sa možda još nekom disciplinom na Zlatiboru”, rekao je Vladimir Mirčić.

  Dužina staze “Tornik” iznosi 2690 metara, širina je 6,5 metara, a visinska razlika je 85 metara. Sama staza prolazi pored Ribničkog jezera, svojevrsne turističke atrakcije. Trka se boduje za Nacionalni šampionat Srbije i Otvoreno prvenstvo Srbije, a na adresu organizatora već sada je pristigao veliki broj prijava iz Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Slovenije i  Hrvatske.

  Autoslalom “Glavom do cilja 2022” boduje se za Nacionalni šampionat Srbije i Otvoreno prvenstvo Srbije, a kao i brdska trka prijava ima iz celog regiona.

  Program takmičenja počinje u subotu 25. juna kada je zakazan tehnički pregled i verifikacija učesnika od 18.00 do 20.30 sati. U nedelju 26. juna administrativni pregledi traju od 07.15 do 09.00 časova. Start zvaničnog treninga je u 11.30 i vozi se samo jedan. Start prve trke je u 14.00, a druga i treća uslediće 15 minuta nakon završetka predhodne. Od tri dve trke se sabiraju za plasman. Ceremonija dodele nagrada je oko 19.30.

  Staza je takođe “Tornik”, ali u nešto skraćenoj verziji pa tako njena dužina iznosi 1303 metra, sa tri kapije, dva slaloma i jednom šikanom.