Lista prijavljenih za brdsku trku Fito: 37 vozača na spisku za Šampionat Evrope

Brdske trke

Nakon prve trke vožene u Austriji, karavan FIA Šampionata Evrope se seli u Španiju. Planina Fito je deo većeg planinskog masiva – Kantabrijsko gorje, smešteno na samom severu Španije. Staza u mestu Ariondas je duga 5.350 metara, a visinska razlika između starta i cilja iznosi 319 metara. Kao i Rehberg, i ova staza favorizuje automobile s pogonom na sva četiri točka jer je možemo okarakterisati kao tehničku, a ne brzinsku stazu, iako je prosečna brzina rekordne vožnje iznosila 130,56 km/h.

Kao i prethodnih godina, u Španiji je lista prijavljenih za Evropski šampionat dosta kraća obzirom na veliku udaljenost i veoma mali vremenski period za pripremu vozila. Ipak, 37 najupornijih će se pojaviti ove godine na startu 52. izdanja trke u Španiji. Najviše takmičara je ponovo u Grupi 3, gde nastupa i naš Mikica Vesnić. Krenimo redom po grupama.

U Grupi 1, prijavljena su tri vozača: Roni Brači, Hoze Antonio Lopez i Igor Stefanovski. Gledajući kroz njihove automobile, biće to bitka između Micubiši Lansera, Audija RS5 DTM i Ferarija 488 čelendž Evo.

U Grupi 2 imamo pet vozača, a ovoga puta region neće imati predstavnika u ovoj grupi, obzirom na to da Matevž Čuden nije poslao prijavu. Favorit za pobedu je naravno Nikolas Verver, dok se ozbiljna vremena očekuju i od Luke Gaetanija koji je prošle godine slavio ovde, ali u Grupi 1.

Grupa 3 – najbrojnija i najkonkurentnija grupa. Čak deset vozača na listi garantuje da će borba i ovoga puta biti gladijatorska, a region će predstavljati Mikica Vesnić, Anže Dovjak, Vasilije Jakšić i Valdet Kačandoli. Pobednik iz Rehberga, Antonino Miljolo stiže na Fito da poveća svoju prednost, iako prošle godine i nije bio među najkonkurentnijim vozačima, završivši tek treći.

U Grupi 4 gledamo tri vozača, a sve oči gledaju ka Matiji Jurišiću kao apsolutnom favoritu u grupi. Mladi automobilista iz Hrvatske dolazi u Španiju nakon velike pobede u Austriji i pun samopouzdanja napada Kantabrijsko gorje sa svojim Pežoom 308 TCR.

Za kraj, u Grupi 5 gledamo šest vozača, a na listi nema Milana Jakšića koji je trku u Rehbergu završio četvrti, te će Norbert Nađ, Lukas Bićato i Kris-Andre Majer imati lakši posao u međusobnoj borbi.

U kategoriji 2, u grupi E2-SS prijavljena su tri vozača, dok u E2-SC prijavljeno je njih 7. u E2-SS glavnu reč će sigurno voditi Kristijan Merli koji je u Rehbergu slavio u grupi, ali je u generalnom plasmanu izgubio od francuskog vozača, Geofri Šaca koji je odneo senzacionalnu pobedu u grupi E2-SC i generalnom plasmanu trku.

Međunarodna brdska trka Fito se vozi 11. i 12. maja, a rallymagazin.rs će ponovo pažljivo pratiti dešavanja u najvećem brdskom šampionatu.