Više od 70 prijavljenih posada za Rally Kumrovec, stiže i WRC vozilo iz Austrije

Reli

Još jedan oktanski spektakl sprema se u Hrvatskom Zagorju. Nakon utrke Svjetskog prvenstva u rallyju održane krajem travnja, rujan donosi nastavak Prvenstva Hrvatske i 11. Kärcher Rally Kumrovec. Prijavljena je 71 posada iz devet zemalja. Rekordna je to brojka posada koja su najavile svoj dolazak, nakon okruglih 70 iz 2016. godine. Za publiku će posebno atraktivan biti vozni park koji će prodefilirati brzinskim ispitima u Termama Tuhelj, Desiniću, Zagorskim Selima i Kumrovcu. Predvodit će ga Hyundai i20 Rally2 aktualnog peterostrukog prvaka Slovenije Roka Turka sa suvozačicom Blankom Kacin. Slijedi Ford Focus WRC Austrijanaca Geralda Riglera i Jürgena Heigla.
Već uobičajeno, domaćih je posada najviše, a velika očekivanja od ovog natjecanja imat će Viliam Prodan i Zoran Raštegorac u Renaultu Clio Rally4, Juraj Šebalj i Marijan Stublić u Toyoti GR Yaris te Tomas Hrvatin i Đani Simčić u Renaultu Cliu RS. U borbu za sam vrh domaćeg prvenstva upustit će se i Austrijanac s licencom AK Rijeka Alfred Kramer mlađi sa suvozačicom Jeannette Andersson Kvick u Peugeotu 208 Rally4.
Posade očekuje devet brzinskih ispita po uskim i zavojitim cestama punim prijevoja. Kao i obično, na tehnički zahtjevnoj stazi presudne neće biti konjske snage, već umijeće vozača. Shakedown je na rasporedu u petak, 9. rujna od 14 do 16 sati. Potom slijede dva brzinska ispita na parkiralištu Termi Tuhelj. Veći dio itinerera posade očekuje u subotu, kad su na redu brzinci Desinić, Zagorska Sela i Kumrovec uz ceremonijalni start i cilj u Muzeju Staro Selo u Kumrovcu.
U dosadašnjih deset izdanja Rallyja Kumrovec samo jednom je slavila posada iz Hrvatske. Bilo je 2013. godine kad su pobijedili Daniel Šaškin i Damir Bruner u Mitsubishi Lanceru Evo X. Posljednjih pet izdanja osvojile su posade iz Austrije. Hermann Neubauer i Niki Mayr-Melnhof slavili su po dva puta u automobilima Ford Fiesta R5 i Rally2, uz trojicu suvozača – Bernharda Ettela, Poldija Welsersheimba i Thomasa Zeisera. Godine 2020. slavili su Simon Wagner i Gerald Winter u Škodi Fabiji R5 Evo. Najuspješniji vozač i dalje je Mađar Janos Szilagyi s tri pobjede s Mitsubishi Lancerom Evo IX, dok jednu pobjedu s identičnim automobilom ima i njegov sunarodnjak Krisztian Hideg.

Press Rally Kumrovec