Vasilije Jakšić trostruki kralj Centralnoevropske zone

Brdske trke

Mladi Kotoranin “protutnjao” Šampionatom Centralnoevropske zone i nagovestio izlazak na veliku scenu

Ukoliko pratite automobilizam na prostorima bivše Jugoslavije, s Vasilijem Jakšićem ste se upoznali još 2016. godine. Tada je ovaj momak skrenuo pažnju na sebe odličnim vožnjama za volanom Zastave Jugo, popularnog “malog N-a”. Već tada je svima bilo jasno da je kalibar za mnogo jače i ozbiljnije automobile, ali je Kotoranin išao korak po korak, ne preskačući niti jednu trkačku lekciju pa je naredne godine prešao u Pežo 106 grupe N i klasu do 1400 ccm. Svoju prvu šampionsku titulu je osvojio upravo za volanom tog automobila, a sve pod budnim okom njegovog mentora, višestrukog šampiona Crne Gore, Dejana Bulatovića. “Pa dobro, i dalje to nije ništa spektakularno.” Mnogi su osvajali titule u nacionalnim šampionatima, ali su ostajali na tom nivou tokom cele svoje karijere.

Mnogi… Vasilije Jakšić je odlučio da se izdvoji iz mase pa treću godinu zaredom menja automobil i klasu. Honda Sivik Tajp R je prepuštena čuvenom italijanskom tjuneru Foltranu, a od nje je napravljena mašina za nizanje pobeda. Padale su pobede, padali su i rekordi, ali nije bilo sve bajkovito i glatko za Jakšića. Iako je u njegovim rukama Honda delovala daleko moćnije nego u rukama drugih vozača, protiv gotovo dvostruko jačih automobila nije se bilo moguće boriti. U garažu je stigao novi automobil – Micubiši Lanser EVO 9 grupe N, a pred njim je bila sama završnica CEZ šampionata. “Ma sigurno se mučio s Micubišijem, ipak je to daleko jači auto s 4×4 pogonom.” Sigurno NE. Vasilije je nastavio pobednički niz i 30. septembra 2018. na Avali je proslavio osvajanje prve titule CEZ šampiona u brdskim trkama. On se upisao u istoriju kao jedan od retkih automobilista s ovih prostora koji su osvojili tu nagradu, a Crnu Goru je vratio na evropsku automobilističku scenu.

“Poneće ga uspeh, sada će misliti da nema boljeg od njega.” A Jakšić, skromniji i prizemljeniji nego ikad, zaputio se u Englesku u školu čuvenog Roba Vilsona kako bi svoju vožnju doveo do savršenstva. Sam Vilson je izjavio da je napredovao neverovatnom brzinom, brže nego iko pre njega što dovoljno govori o njegovom talentu. Potpuno “novi” je u 2019. ponovo napao Šampionat Crne Gore i FIA CEZ Šampionat u brdskim trkama. Kraj 2019. godine je dočekao kao dvostruki šampion FIA Centralnoevropske zone.

Nema više komentara – Jakšića konačno svi vole i uvažavaju. Dve titule CEZ prvaka ne padaju s neba. Kada već imate dve, zašto nebiste probali osvojiti i treću uzastopnu? Planovi su bili na stolu, ali je pandemija sve pokvarila. CEZ Šampionat je otkazan u 2020. godini, ali je sve planove za treću uzastopnu titulu u CEZ-u pomerio za 2021. godinu. Do tada, posvetio se osvajanju titule u Šampionatu Crne Gore što je takođe ostvario. Čini se da je za ovog momka samo nebo granica.

Granice su tu da se pomeraju, a on je odlučio da u 2021. godini maksimalno pomeri sve i ostane upisan kao rekorder brojnih domaćih staza i tako se oprosti od njih. Rekordi su padali i u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini… Doslovno, gde god je vozio. Pred sami kraj sezone je okušao sreću i u Buzetu, trci koja se boduje za FIA EHCC (Šampionat Evrope u brdskim trkama). I u takvoj konkurenciji, stigao je do pobede i prvih deset u generalnom plasmanu. Na poslednjoj trci sezone u Dubrovniku, došao je do nove pobede u Šampionatu Crne Gore, a pored te pobede, izborena je i treća uzastopna titula FIA CEZ prvaka.

“Plan je da se osvoji Evropa, to bi bila kruna moje karijere, koja je dosta interesantna od prvog dana. Najveću satisfakciju pronalazim u tome što Crna Gora još uvijek nema evropskog šampiona, a svoju državu volim više nego išta na svijetu i želim da joj poklonim tu titulu. Moram naglasiti da je Milutin  Vušurović bio šampion klase SP i to 2002. god, ali biti šampion kategorije 1 ili u prevodu od svih automobila još uvijek nije pošlo za rukom ni jednom Crnogorcu. Automobil ostaje isti. Kako stoje stvari, “Zelenko” trenutno ovakav kakav je (grupa N) spada u grupu 4 u Evropskom prvenstvu po novom FIA Performance Factoru. Naravno, konkurentan je u toj klasi. Ali, postoji velika vjerovatnoća da ćemo ga prepraviti za grupu 3, gdje će biti nešto moćniji sa konjažom i bolji sa ležanjem. Kako god bilo, zadatak je biti prvi od svih automobila na kraju šampionata i da titula Evropskog prvaka po prvi put dođe u Crnu Goru!”, izjavio je Jakšić za RallyMagazin RS.

A čekajte, kakav oproštaj sa 28 godina? Delimični. Od naredne godine svoj fokus prebacuje na Šampionat Evrope na brdskim stazama, najviši rang takmičenja kada su brdske trke u pitanju. Poznavajaću njegov pristup i ozbiljnost, sigurni smo da će i na tako velikoj sceni biti veoma uspešan. Kako smo nezavisni portal, te imamo pravo da pišemo onako kako mi želimo, bićemo slobodni pa ćemo reći da Crna Gora sledeće godine dobija Šampiona Evrope u brdskim trkama. Vasilije, čestitamo i želimo ti puno sreće na velikoj sceni!