Simon Vagner i Pia Šumer pobednici 11. Relija Santa Domenika 2021

Reli

Dvodnevni oktanski spektakl u blatu završen je takmičarskim delom četiri prolaza brzinskim ispitom Savršćak Arena, a pobedu je odnela austrijsko-slovenačka posada Vagner/Šumer

Nakon godinu dana pauze, Reli šou Santa Domenika se vratio na poznatu šljunčaru u Svetoj Nedelji. Pred posadama je bilo ukupno 34,52 kilometra brzinskih ispita, a sve se odvijalo na svima poznatoj „Savršćak Areni“ kojom su posade prošle ukupno četiri puta tokom današnjeg dana. Startnu rampu u subotu prešle su 82 posade iz Hrvatske, Austrije, Italije, Slovenije, Nemačke, Mađarske, a predstavnike u Svetoj Nedelji je imala i Srbija.

Pobedu nakon današnja četiri brzinska ispita odneo je Simon Vagner, šampion Austrije u reliju za 2021. godinu, koji je na ovom reliju pored sebe imao Piu Šumer. Šumer je aktuelna svetska prvakinja u aquabike takmičenjima za dame, a ovo joj je bio prvi reli u životu. Vagner je vodio žestoku borbu protiv najuspešnijeg čoveka u istoriji ovog takmičenja, ali je ključnu prednost napravio na trećem brzincu. Bepo Harah i Dominik Jan nisu mogli bolje od drugog mesta što je drugo uzastopno srebro za ovaj austrijski duo. Treće mesto je pripalo još jednoj austrijskoj posadi. Gerald Rigler i Klaudija Majer u Ford Fijesti R5 su imali žestok okršaj sa nemačkom posadom Maksimilijan Koh/Lisa Brunthaler, ali su ipak uspeli da se odvoje tri sekunde i ostvare plasman na pobedničko postolje. Ujedno, Rigler i Majer su bili najbrži u konkurenciji veterana.

Od ukupno četiri posade iz Srbije koje su otišle u Svetu Nedelju, dve su stigle na cilj. Todor Stamenković i Živko Gajić su zauzeli pedeseto mesto u generalnom plasmanu za volanom vremešnog BMW-a 325i u Turing. U klasi 4, zauzeli su četvrto mesto, a podijum im je izmakao za samo 5,2 sekunde. Druga posada za volanom istog automobila je završila na 56. mestu. Luka Popović i Andrija Živanović su „desetkovani“ vremenskim kaznama od ukupno 3 minute i 20 sekundi što ih je udaljilo od boljeg plasmana, ali su ipak uspešno stigli na cilj ovog kratkog, ali veoma izazovnog relija.

Druge dve posade koje su koristile Reno Klio nisu imale previše sreće. Branislav Pijević i Nikola Prica su delili automobil s Nenadom Vićentićem i Vukašinom Tomićem, a uspeli su da odvezu tek jedan brzinski ispit pre nego je Klio otkazao poslušnost.